"Konstruktivt" på brexitmiddag i Bryssel

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-02-15 | Publicerad 2019-02-11

Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay ska äta middag med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Arkivfoto.

Kan skotska musslor, ankbröst och walesisk potatisgratäng skapa enighet om brexit?

– Konstruktivt, säger i alla fall EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter en arbetsmiddag med brittiske brexitministern i Bryssel.

Fast någon omförhandling blir det inte.

I kvällsmörket i Bryssel anlände gäst efter gäst till måndagskvällens arbetsmiddag på den brittiske ambassadörens residens, med brexitminister Stephen Barclay och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i spetsen.

Drygt två timmar senare, efter sjötunga från Nordsjön med skotska pilgrimsmusslor till förrätt och därefter ankbröst med potatisgratäng från Pembrokeshire i västra Wales, verkade brexitcheferna åtminstone mätta när de kom ut.

– Konstruktiva samtal. Men det är klart från vår sida att vi inte tänker öppna upp utträdelseavtalet. Men samtalen går vidare de närmaste dagarna, sade Barnier till Sky News på väg ut från middagen.

Enligt den brittiska presskåren på plats bjöds Barnier och Barclay även på brittisk ost och franska viner. Och till kaffet fick de sällskap av premiärminister Theresa Mays andreman, kabinettsminister David Lidington, och belgiske förre premiärministern Herman Van Rompuy, som var permanent rådsordförande i EU mellan 2009 och 2014.

"Inte den här veckan"

Theresa May ska på tisdagseftermiddagen återigen framträda i underhuset i London för att redogöra för brexitläget.

Bara 47 dagar återstår till det planerade utträdet den 29 mars. Den brittiska regeringen lovar fortfarande att parlamentet dessförinnan ska få hålla en "avgörande omröstning" om brexit – exempelvis om ett utträdelseavtal.

– Men det blir inte den här veckan, konstaterar en talesman för May på en journalistbriefing i London, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I parlamentet väntas May bland annat redovisa vad Barclay fått ut av arbetsmiddagen med Barnier.

"Förhandlingsgrupperna ska fortsätta arbeta för att hitta en väg framåt", meddelar en brittisk regeringstalesman enligt tidningen The Sun.

Att EU inte vill omförhandla utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland är långt ifrån något nytt.

Den öppning som finns handlar i stället om vad som kan uttryckas i den politiska deklaration om framtida relation som fungerar som ett bihang till utträdelseavtalet.

– Jag kommer att utvärdera intresset från brittisk sida för en eventuell förändring av den politiska deklarationen. Om Storbritannien vill visa mer ambition så är vi omedelbart redo att göra det, sade Barnier tidigare på måndagen efter ett möte i Luxemburg.

May-nej till tullunion

Inom EU sätts hoppet just nu till att regeringen och oppositionen i Storbritannien på egen hand ska hitta något att samsas om.

Theresa May har reagerat försiktigt positivt till vissa av de krav som Labourledaren Jeremy Corbyn fört fram för att godkänna utträdelseavtalet. Corbyns önskan om en permanent tullunion med EU gillar hon däremot inte alls.

Det brittiska parlamentet ska på onsdag och torsdag debattera och även rösta om sin syn på brexit just nu.

Regeringens signal till ledamöterna är dock tydlig: spar på krutet den här veckan, ni kommer att få tycka till lite på allvar lite senare.

– Senast den 27 februari, lovade samhällsminister David Brokenshire i en BBC-intervju i söndags.

  • 11 februari: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tar emot Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay för en arbetsmiddag.
  • 13 februari: Premiärminister May väntas rapportera om läget inför det brittiska parlamentet.
  • 14 februari: Ny brexitdebatt i parlamentet, med möjlighet att rösta om olika åsikter.
  • 24-25 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för första gången under 2019, för att träffa Arabförbundets ledare i Sharm el-Sheikh i Egypten.
  • senast 27 februari: Ännu en brexitdebatt i parlamentet, med omröstningsmöjlighet.
  • före månadsskiftet: Nytt möte utlovat mellan May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
  • 11-14 mars: Planerat datum för EU-parlamentets godkännande av ett eventuellt utträdesavtal med Storbritannien.
  • 21-22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.
  • 29 mars: Storbritannien ska lämna EU.