Kontroversielle Modi hälsar på hos Löfven

TT TT TT

Uppdaterad 2018-04-17 | Publicerad 2018-04-16

Å ena sidan en karismatisk politiker med miljontals följare i sociala medier och stora planer för Indiens näringsliv. Å andra sidan en kritiserad och hårdför hindunationalist.

Premiärminister Narendra Modi, som besöker statsminister Stefan Löfven på tisdagen, har många sidor.

Modi har styrt Indien sedan 2014 och bland annat gjort rockstjärneliknande besök i USA och Storbritannien. Men innan dess var han utsatt för bojkott av vissa EU-ledare och 2005 nekades han visum till USA. Detta eftersom han anklagades för att, under sin tid som chefsminister i delstaten Gujarat, inte ha satt stopp för hinduextremisters våld mot muslimer – något som resulterade i över 1 000 människors död.

Aktiv sedan barnsben

Modi var bara barnet när han började engagera sig i hindunationalistiska organisationer och han har gjort kometkarriär inom det högerinriktade nationalistpartiet BJP. Men efter att han blev premiärminister har den religiösa retoriken till viss del tonats ner. På Indiens 70-årsdag i fjol fördömde Modi religiöst våld och sade att separatisterna i Kashmir, de flesta muslimer, behöver kramar. Men Ashok Swain, professor i freds- och konfliktstudier vid Uppsala universitet och själv född i Indien, säger att den hindunationalistiska politiken ändå är prioriterad på hemmaplan – och att det är en bidragande faktor till att Modi är så populär bland sina anhängare. Enligt en mätning som opinionsinstitutet Pew gjorde i höstas ser 88 procent av indierna positivt på Modi.

– Det finns en stor skillnad mellan hur omvärlden ser på Narendra Modi och hur han uppfattas i hemlandet. Internationellt har han närmat sig USA, i stort brutit med Ryssland samt arbetat efter en ekonomisk liberal agenda, säger han.

– Samtidigt strävar Modis BJP efter att Indien ska vara en hinduisk nation. Men när det gäller sekularisering går utvecklingen bakåt.

Den heliga kon

Rubrikerna om attacker mot muslimer har de senaste åren duggat tätt. Swain, som är öppen med att han som privatperson är kritisk mot Modi, anser att regeringsstyret är medskyldigt till bland annat lynchningar, då man inte arbetat tillräckligt hårt för att minska spänningarna mellan muslimer och hinduer. Han säger också att regeringen gjort det svårare för läder- och nötköttsindustrin, sektorer där främst muslimer arbetar. Anläggningar har stängts ner för att skydda kon, som är helig för hinduer.

– Modis motto är "utveckling för alla". Men det ifrågasätts av många muslimer, säger Swain.

I Indien bor cirka 172 miljoner muslimer, vilket gör landet till hem för den tredje största muslimska befolkningen i världen.

Tillverkning i Indien?

Narendra Modis Indien, med sina 1,3 miljarder invånare, är onekligen ett land fullt av kontraster: Där finns hypermodern it-industri och ett väl utvecklat försvar men också ålderdomliga byar och utbredd fattigdom. Och det uråldriga kastväsendet, ett slags klassystem, är fortfarande verklighet. Men enligt Swain har flera av de lägst stående, de kastlösa, på senare tid börjat protestera och ifrågasätta Modis politik.

Det är en allvarlig utmaning för premiärministern, vid sidan av frågor om hur landets jättelika jordbrukssektor ska utvecklas och nya jobb skapas. Det sistnämnda lär prägla Modis besök i Sverige. Modi, känd som en näringslivsvänlig och handlingskraftig ledare, hoppas på sikt kunna ta upp kampen med Kina om att vara en drömplats för tillverkningsindustrier.

– Hans nya slogan är "Make in India" (ungefär "Tillverka i Indien"). Under besöket i Sverige hoppas han locka de nordiska ledarna att investera i Indien vilket skulle skapa jobb. De nordiska länderna å sin sida, vill öka handeln med Indien.

Följ ämnen i artikeln