Nu smälter snön: SMHI utökar varning till klass 2

Publicerad 2018-04-22

Stora mängder smält snö har gjort att bäckar och åar svämmat över på flera håll i landet.

Nu varnar SMHI med en klass 2-varning och värst är det i norra Gävleborgs län.

– Det är ett område som har fått väldigt mycket snö under vintern, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

SMHI:s klass 1-varning för höga flöden har utökats till klass 2-varningar i Dalarnas län, Gävleborgs läns inland och kustland.

– Vi kunde se i början på den här veckan att vattnet steg kraftigt i framförallt små vattendrag, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Snö som smält av

Att så stora mängder vatten drar in den här våren har att göra med vinterns stora mängder snö som nu smälter – och är ganska ovanligt.

– Det är höga temperaturer som har gjort att det smält av väldigt kraftigt. Man kan säga att det rent statistiskt är flöden som kommer vart tionde till vart femtonde år sett till en och samma plats, säger Jenny Axén Mårtensson.

Värst är det för dem som bor nära mindre bäckar och åar.

Ann-Katrins hästar kunde räddas

Ann-Katrin Fors, 63, bor alldeles intill en å i Matforstrakten. Hennes två hästar Opus Hagbard och Nadja fick evakueras när vattnet plötsligt började stiga.

– Det var i fredagskväll som vattnet hade nått på broplanken och sen dess har det stigit fort. Hästarna har fått stå i vattnet dygnet runt.

Räddningstjänsten gav henne rådet att flytta på hästarna.

– Vi fick över mina två hästar och nu har jag fått låna grannens hage, säger Ann-Katrin Fors.

Läget ”relativt lugnt”

I övrigt i Medelpad har de höga flödena märkts av men främst är det privata villor som drabbats av vatten i källare.

– Det har varit mindre påringningar, några småvägar är överspolade, men just nu är det relativt lugnt, säger Thomas Åslin, inre befäl räddningstjänsten Medelpad.

I Gävle har räddningstjänsten tagit hjälp av MSB för att på bästa sätt förbereda sig.

– Vi använder del av materielen från MSB för att förstärka, men det är inte särskilt omfattande. Vi har byggt upp en beredskap. Det kommer kulminera i de större vattendragen nu i veckan, säger Tommy Törling, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

I Dalarnas län var det som värst i går.

– Det har varit isproppar när små bäckar svämmar över. Men än så länge är det inga fastigheter som kommit till skada, säger Johan Szymanski vid Mora brandkår.