Här har isbjörnarna flyttat in i övergivet hus

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-02-04

Fotografen Dmitry Kokh upptäckte isbjörnar som bodde i en övergiven väderstation på en ö i Norra ishavet.

Med hjälp av en drönare kunde han föreviga sin sagolika upptäckt.

– Plötsligt märkte vi rörelse i husens fönster. Någon tog fram en kikare och vi såg isbjörnshuvuden sticka fram, berättar Dmitry Kokh i The Guardian.

Den här historien påminner om sagan om Guldlock och de tre små björnarna. Förutom att det inte finns någon Guldlock i stugan – och tur är väl det.

Det finns bara några få ställen på jorden där isbjörnar lever i stort antal. De förekommer framförallt i arktiska områden på norra halvklotet.

Ön Wrangel ligger i Norra ishavet utanför nordöstra Sibirien i Ryssland. Platsen är ett naturreservat som skyddas av Unesco, och här finns världens största population av isbjörnar. Ön är väldigt svårtillgänglig, vilket är sämre för turister men bra för isbjörnarna. Ön kallas därför ofta för ”isbjörnarnas vagga”.

Fotografen Dmitry Kokh har specialiserat sig på att ta undervattensbilder och på djur- och växtlivet.

Han har länge velat fotografera djurlivet på Wrangel och efter två års förberedelse var det äntligen dags att åka, berättar han i The Guardian.

– En dag skulle vädret bli dåligt och vår kapten närmade sig en liten ö, Kolyuchin, för att ta skydd från stormen, berättar han i tidningen.

Stack ut huvuden ur fönstren

Kolyuchin är känd för sin väderstation som användes under Sovjettiden. Trots att den stängde 1992 står den övergivna byn fortfarande kvar.

– Plötsligt märkte vi rörelse i husens fönster. Någon tog fram en kikare och vi såg isbjörnshuvuden sticka fram ur fönstren.

Dmitry Kokh säger att isbjörnarna gick runt bland husen och att teamet kunde se ungefär 20 stycken.

– Det var för farligt att gå i land den dagen så jag tog bilderna med en drönare utrustad med speciella lågljudspropellrar. Jag använde också vissa knep så att jag kunde plåta björnarna utan att störa dem.

Isbjörnar är nyfikna djur

När han kom hem pratade han med en av Rysslands främsta isbjörnsexperter och frågade varför isbjörnarna hängde i husen. Experten berättade att isbjörnar är väldigt nyfikna och alltid försöker ta sig in genom olåsta dörrar och fönster. En annan anledning kan vara att isbjörnarna ofta jagats och att de därför använder husen som något slags skydd mot människor.

– Men sedan berättade experten något annat intressant. Isbjörnar brukar väldigt sällan vara tillsammans i ett så stort antal. Och ingen vet riktigt varför, säger Dmitry Kokh till The Guardian.