”Snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget”

Publicerad 2022-03-06

Över 1,5 miljoner människor på flykt har lyckats lämna Ukraina.

Det skriver FN:s chef för UNHCR, Filippo Grandi, på Twitter.

– Det är enormt viktigt med de humanitära korridorerna, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Civilbefolkningen är fortfarande fast i den krigshärjade staden Mariupol. Försöken att upprätta en humanitär korridor, för att ge flyktingar möjlighet att lämna staden, har misslyckats.

Händelsen är talande för situationen i stort. Det är svårt att ta sig ut ur krigets Ukraina, när miljontals människor försatts i flykt.

– Det viktigaste nu är att få ut så många som möjligt från Ukraina. För att undvika döden helt enkelt – och se till att de inte skadas under flykt, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, gör bedömningen att över fyra miljoner människor kommer att fly landet. Men hittills har endast 1,5 miljoner lyckats.

Ukrainska flyktingar vid polska gränsen.

”Över 1,5 miljoner flyktingar från Ukraina har tagit sig till grannländerna på 10 dagar – det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.”, skriver Filippo Grandi, chef för UNHCR, på Twitter.

12 miljoner människor i behov av skydd

Den 1 mars publicerade UNHCR en rapport över flyktingsituationen i Ukraina. Enligt FN:s bedömning kommer 12 miljoner människor i Ukraina att behöva hjälp och skydd – utöver de fyra miljoner som lyckas lämna landet.

– Inom Europa har vi inte haft så stora förflyttningar på grund av krig sedan andar världskriget. Det är ett faktum, säger Andrea Spehar.

Trots att omvärlden visat ett stort engagemang kring flyktingarnas situation i Ukraina så kan hjälporganisationernas inte möta upp de enorma behovet som uppstått.

– Det är enormt viktigt med de humanitära korridorerna. Det finns jättestora behov som inte kan bemötas av den hjälp som finns på plats nu. Folk väntar i dagar på bussar och tåg i hopp om att lyckas fly, säger hon.

Hon lyfter även problematiken kring de internflyktingar som vill ta sig från de krigshärjade städerna i öst, till landets östra delar.

– Förutom de som vill ta sig ur så är majoriteten internflyktingar som vill ta sig från östra Ukraina till västra delarna där de är säkrare ur en krigssynpunkt. Även dessa människor behöver ges möjlighet att fly på ett så säkert sätt som möjligt, säger Andrea Spehar.

Människor trängs för att komma med tågen på Kievs centralstation.