Ryssland: ”Vårt flygvapen ska vara i full stridsberedskap”

Publicerad 2017-02-08

Rysslands försvarsminister Sergej Shojgu har gett order om en plötslig genomgång av det ryska flygvapnet.

Syftet är att säkerställa att styrkorna är i full stridsberedskap.

– Det kan vara en politisk signal. Eller i värsta fall förberedelse för en militäroperation, säger Tomas Ries, forskare på Förvarshögskolan.

På tisdagsmorgonen gav försvarsminister Sergej Shojgu order om en plötslig kontroll av det ryska flygvapnet. Enligt den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti ska syftet med kontrollen vara att se över styrkorna och ställa dem i full stridsberedskap.

– Under kontrollen kommer vi fokusera på att se över flygsystemen samt öva på grupperingar. Vi kommer också att öva taktik och genomföra kontrollövningar, säger Sergej Shajgu till RIA Novosti.

Han ska också ha beordrat en översikt av vapenreserverna.

– Personalen har beordrats att formatera sig i grupper för att kunna invänta instruktioner från överbefälet, säger Segej Shajgu.

I linje med Putins militära strategi

Det är i nuläget oklart vad som föranlett den plötsliga kontrollen.

Tomas Ries är lektor i säkerhet och strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han säger att den här typen av plötsliga övningar är helt i linje med det militära mönster som Putin har testat under de senaste 5–6 åren.

Rysslands försvar har som strategi att ha en mycket hög beredskap. Målet är att förband ska kunna vara stridsberedda inom 24 timmar. Därför genomförs sådana här plötsliga kontroller med jämna mellanrum, säger Tomas Ries.

Nato har inte samma beredskap

Han säger också att Rysslands förmåga att vara stridsberedda inom 24 timmar, har lett till oro i Baltikum.

– Nato har inte samma typ av stridsberedskap, så om det skulle hända något, finns det en överhängande risk att Natos försvar inte skulle hinna till gränserna för att skydda de baltiska länderna, säger Tomas Ries.

De flesta länderna i Europa har under de senaste decennierna medvetet avvecklat sin försvarsmakt. Enligt Tomas Ries var det först i samband med Ukrainakriget 2014, som flera länder tvingats tänka om.

– Bland annat är det Rysslands frekventa militärövningar som gör att de i dag har en alltmer dominerande militär förmåga i Europa.

Mycket oroande

Enligt Tomas Ries är det svårt att dra några slutsatser om vad övningen skulle kunna betyda.

– Det finns en rad olika potentiella orsaker. Övningen kan vara del av deras övningsverksamhet. Det kan vara en politisk signal. Eller i värsta fall förberedelse för en militäroperation. Det är svårt att bedöma exakt, men den generella trenden är mycket oroande.