Del av olycksplanet hittad i trädgård

TT-AP

Publicerad 2024-01-08

USA:s transportstyrelse undersöker det olycksdrabbade planet.

En del av flygplanskabinen som lossnade från det amerikanska planet har nu hittats. En lärare fann delen på sin tomt under söndagskvällen, lokal tid.

Nu visar det sig också att flyget redan innan olyckan hade fått restriktioner kring flygningar, enligt AP. Detta efter att en varningslampa börjat lysa som tydde på tryckproblem.

Därför beslutade Alaska airlines att planet inte skulle användas för längre flygningar över vatten, så att planet ”väldigt snabbt skulle kunna återvända till en flygplats” i fall varningslampan började lysa igen, uppger Jennifer Homendy, ordföranden för USA:s motsvarighet till Transportstyrelsen under en presskonferens, rapporterar AP.

Oklar orsak

Jennifer Homendy betonar dock att det inte är säkert att problemet med trycket som planet tidigare uppvisat var relaterat till olyckshändelsen. Att flygplansdelen nu har hittats kommer underlätta utredningen kring vad som orsakade olyckan, säger hon.

Det var under lördagen som en del av kabinen och en ruta trycktes ut från flygplanskabinen. Bilder och filmklipp som lagts ut på sociala medier visar hur passagerare sitter i kabinen samtidigt som det är helt öppet vid den sektion som lossnat från flygplanskroppen.

Förutom delarna från flygplanet flög även andrepilotens headset ut genom öppningen, liksom delar av pilotens headset samt en instruktionsfolder, rapporterar AP.

Ingen skadades allvarligt

Ingen skadades och planet med de 171 passagerarna landade utan problem igen i Portland, Oregon, från samma ort som de startat i från.

Att ingen passagerare fick några allvarliga skador beror troligtvis på att ingen satt på sätet direkt vid den del av flygplanskroppen som lossnade, samt att planet inte hade hunnit stiga högre än till 5 000 meter, har flygjournalisten Christer Åström tidigare sagt till TT.

Flera flygbolag runt om i världen har nu tillfälligt stoppat flygningar med Boeing 737 MAX 9, som modellen heter.

Följ ämnen i artikeln