USA: Inte ufon – det är kinesiska drönare

Publicerad 2022-11-06

Arkivbild. Pentagon.

Sanningen finns ”där ute”.

Men det handlar inte om ufon.

Enligt Pentagon är det kinesiska drönare.

FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully försökte lösa utomjordiska mysterier i tv-serien ”Arkiv X” på 1990-talet och intresset för ufon och det okända exploderade.

Men Pentagon tar uppgifter om ufon med en stor skopa salt. De senaste åren har hundratals bilder av möjliga oidentifierade flygande objekt synats. Agenternas slutsats: Det är fortfarande inte några utomjordingar, skriver vetenskapssajten Live science.

Enligt flera anonyma källor vid USA:s försvarsdepartement handlar det i stället om övervakningsoperationer av främmande makt eller luftburen bråte, som exempelvis väderballonger eller fåglar.

Flera incidenter har avskrivits som ”relativt vanliga” kinesiska övervakningsdrönare, enligt New York Times som citerar källorna.

Militära vittnesuppgifter om ufon som tycks röra sig i strid med fysikens lagar är förmodligen resultatet av optiska synvillor, slås det fast.

Så är också fallet med den kända videon ”GOFAST” filmad av en stridspilot och som läckte den till media 2018. Där tycks ett objekt röra sig över vattenytan med ofattbar hög hastighet. Enligt källorna handlar det om en synvilla i inspelningen som uppstår när man filmar i en speciell vinkel mot vattnet, skriver New York Times. I verkligheten rör sig föremålet i 48 km/h.

Men i en hemligstämplad rapport som lämnades över till kongressen i veckan ska nya detaljer ha lagts till de 144 misstänkta upptäckterna av ufon som rapporterats in av statlig personal mellan 2004 och 2021. Alla gick inte att förklara.