Flera länder pausar stöd till Unrwa

TT

Publicerad 2024-01-27

Medarbetare för FN och Röda halvmånen i ett nödhjälpslager som tillhör FN-organet Unrwa på Gazaremsan. Arkivbild.

Flera stora bidragsgivare stoppar stödet till FN:s flyktingorgan Unrwa på grund av misstankar om att anställda haft samröre med terrorstämplade Hamas.

Storbritannien och Finland har tillfälligt avbrutit utbetalningar. USA var först ut, och Sverige följer utvecklingen.

Uppgifterna om att anställda inom flyktingorganet samarbetat med Hamas i samband med attacken mot Israel den 7 oktober kommer från Israel. Unrwa meddelade direkt att tolv personer avskedats och att misstankarna ska utredas.

Flera länder har beslutat att strypa stödet till FN-organet som har omkring 30 000 anställda, varav en majoritet är lokalanställda palestinier. Bland länderna finns även Australien, Kanada och Italien.

De israeliska anklagelserna rör även ett bredare stöd för Hamas inom Unrwas anställda, och att terrorattackerna ska ha firats bland ett fåtal anställda.

Unrwa och dess chef Philippe Lazzarini säger att anklagelserna ska undersökas.

Sveriges biståndsminister Johan Forsell (M) säger till TT att man följer utvecklingen och att Sverige inte har betalat ut något stöd till Unrwa hittills i år.

Norge och Danmark väljer att fortsätta utbetalningar till FN-organet.

”Situationen för befolkningen i Gaza är katastrofal och Unrwa är den viktigaste humanitära organisationen där”, säger norske utrikesministern Espen Barth Eide (Ap) i ett uttalande till NTB.

Den islamistiska extremistgruppen Hamas kallar utspelen om att stoppa FN-organet för hot.

”Vi uppmanar FN och de internationella organisationerna att inte ge efter för hoten och svartmålningen”, skriver organisationens presstjänst på Telegram.