Skolskjutning i Michigan – minst tre döda och flera skadade

Publicerad 2023-02-14

Ett skottdrama har pågått på ett universitet i Michigan i USA.

Tre personer har dött och minst fem personer är skadade.

Efter en lång polisjakt är det nu bekräftat att gärningspersonen skjutit sig själv till döds.

– Det här har varit en mardröm. Vi är lättade över att det inte längre finns ett aktivt hot mot skolan, säger en lokalpolis.

Skjutningen vid Michigan state-universitetet i East Lansing inleddes strax före 02.30, svensk tid.

Den lokala polisen uppger på Twitter att flera personer är skadade och att en misstänkt gärningsman jagas. Han beskrivs som en ”kort man som bär en mask”.

”Fortsätt att söka skydd där ni är. Vi får fortfarande in flera samtal om en aktiv skytt”, skrev polisen vid 04-tiden, svensk tid.

Senare bekräftar polisen att minst tre personer har dött. Ytterligare fem personer är skadade och har förs till Sparrow-sjukhuset i East Lansing. Flera av dem har livshotande skador.

”Run, hide, fight”

De första skotten avlossades i en byggnad som heter Berkley Hall, enligt uppgift i en cafeteria. Universitetets talesperson Emily Guerrant säger till lokaltidningen Detroit News att en person dog där.

Senare rapporterades nya skottlossningar från flera andra platser på det stora campusområdet som rymmer omkring 15 000 studenter.

På bilder i sociala medier syns en stor polisinsats vid universitetet. Studenterna har uppmanas att söka skydd inomhus, bland annat i ett massutskick via sms där det också stod ”run, hide, fight”.

På en presskonferens bekräftar polisen att skytten fortfarande är på fri fot strax efter klockan 05 svensk tid. Polisen uppger även att skytten fångats på film och att de kommer att publicera bilden i hopp om att få hjälp från allmänheten att identifiera honom.

Hundratals poliser och räddningstjänst har därför samlats på universitetsområdet och går igenom byggnad för byggnad, hittills har sju byggnader förklarats säkrade.

Skytten har bekräftats död

Vid en presskonferens klockan 06.30 svensk tid uppger polisen att de påträttat skytten död utanför skolans område. Mannen, som är 43 år, ska ha skjutit sig själv.

Enligt polisen finns det ingen koppling mellan skytten och universitetet.

– Vi har ingen aning om varför han kom till skolan för att göra det här i kväll, säger en lokalpolis.

Han fortsätter:

– Det här har varit en mardröm. Vi är lättade över att det inte längre finns ett aktivt hot mot skolan. Nu är tiden för att läka. Våra hjärtan är öppna för de som har drabbats eller har anhöriga som har drabbats.

Följ ämnen i artikeln