Tre ukrainska flyktingar: ”Stoppa ambassadören på Nobel”

Publicerad 2023-09-01

Tre ukrainska flyktingar i Sverige är överens.

Släpp inte in ryske ambassadören på Nobel.

– Det är inte rätt, han företräder ett terroristland, säger Nataliia.

Följ ämnen
Ukraina

Nataliia Pichakhchis son Nichola deltog i försvaret av ukrainska Mariupol förra året, och är försvunnen i striderna med ryssarna sedan april 2022.

– Officiellt säger de ukrainska myndigheterna att han är död. Men han har fått en medalj av tredje graden, säger Nataliia, som numera bor i Bromma som flykting.

När Aftonbladet pratade med henne förra året hoppades hon att Putin skulle brinna i en evig eld. Nu, när ryske ambassadören ska få vara med vid Nobelceremonin, säger hon:

– Det är inte rätt, Ryssland är ett terroristland. Han har inte rätt att vara med vid en sådan fredlig tillställning efter allt som de gjort och gör mot vårt land. De fortsätter att bomba våra städer, hur kan man ha med sådana människor att göra? säger hon och tillägger:

– De måste isoleras. Sätt alla ryssar i fängelse.

Nataliia Pichakhchi säger nej till ryske ambassadören på Nobelfesten

”Företräder ett angriparland”

Anna Mazur, som är ukrainsk flykting i Norrköping och vars make Volodymyr slåss mot ryssarna i Ukraina, säger:

– Jag är emot att ryske ambassadören ska få vara med. Han företräder ett angriparland. Ryssarna har visat hela världen att de inte respekterar mänskliga rättigheter. De ska isoleras, både från idrottstävlingar och kulturella tillställningar. Det är oacceptabelt att företrädare för det landet deltar i Nobelfesten, säger Anna Manzur.

Även Olena från Mariupol, som numera bor med sin tioårige son i Stockholm, är starkt emot att den ryske ambassadören ska få vara med på Nobelfesten:

– Hela världen måste stänga deras territorium, så att de inte kan besöka sådana här festligheter eller idrottstävlingar. Då kanske de förstår att världen är emot kriget, att sådant inte ska förekomma i en normal värld. Då kanske de börjar tänka och förstå vad de gör.

Olena vill inte ha sitt efternamn utskrivet, eftersom hennes make sitter som krigsfånge hos ryssarna och hon inte vet var han befinner sig.

Under fredagen kommenterade även Ukrainas utrikesministerium Nobelstiftelsen beslut att bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till prisutdelningsceremonin.

”Förra året bjöd inte Nobelstiftelsen in Rysslands och Belarus ambassadörer, som ett svar på rysk aggression mot Ukraina. Och så länge det fortsätter, så länge som miljoner ukrainare lider av ett oprovocerat krig, och den ryska ledningen inte straffas för sina brott, uppmanar vi Nobelkommittén att stödja internationella ansträngningar för att isolera Ryssland och Belarus”, skriver de på Facebook.

Även Anna Mazur säger nej. Här håller hon i en flagga med en bild på maken Volodymyr vid firandet av Ukrainas nationaldag i Linköping.