Toppnamnen tveksamma till att ta över Miljöpartiet

Publicerad 2023-06-15

Efter Per Bolunds avgång som språkrör för Miljöpartiet har spekulationerna om möjliga ersättare dragit igång.

Men än så länge har möjliga toppnamn inte velat kliva fram.

På torsdagen meddelade Per Bolund att han avgår som språkrör för Miljöpartiet. MP-ledaren har suttit på posten sedan 2019 och efter fyra år är det alltså dags för en ersättare.

I november samlas partiet för att hantera frågan om efterträdare på partiets kongress i Örebro.

Kommunalrådet i Gällivare Henrik Ölvebo har nämnts som tänkbar kandidat, både av partivänner och externa tyckare. Men norrlänningen säger nej.

– Nej, jag är inte intresserad. Jag har varken kompetens eller tid. Jag bor högt upp i landet.

Henrik Ölvebo.

Behöver ta en paus

Inte heller Lorentz Tovatt, tidigare riksdagsledamot och språkrör för ungdomsförbundet Grön ungdom, säger sig vara villig att leda partiet.

– Det är inte aktuellt för mig just nu. Jag menade allvar med att jag behöver ta en paus från partipolitiken. Jag har fullt förtroende för att det finns kompetenta kandidater som kan ta över, säger Lorentz Tovatt.

Aftonbladet har också sökt Europaparlamentarikern Pär Holmgren, som via sin pressassistent meddelar att han inte vill lämna några kommentarer.

Att ta över Miljöpartiet blir en tuff uppgift för det tillträdande språkröret. MP dras med låga opinionssiffror och språkrören har under en längre tid haft lågt förtroende bland väljarna.

Jakop Dalunde, som just nu sitter i Europaparlamentet, vill inte ta över efter Per Bolund.

– Nej, jag står inte till förfogande. Jag har ett otroligt roligt uppdrag som Europaparlamentariker och får vara med och utforma klimatpolitiken. Det vill jag fortsätta göra, säger han.