Hotad lav räddad via transplantation

TT

Publicerad 2019-04-10

Skorpdagglaven har ökat med hjälp av konstgjord spridning.

Den sällsynta skorpdagglaven ser ut att gå en ljusare framtid till mötes. Laven som tidigare bara hittats på några få platser i södra Sverige har börjat växa på flera håll – tack vare transplantation.

– Ja, den är så pass sällsynt så man behöver riktade åtgärder, till exempel transplantering, säger Gabrielle Rosquist, koordinator för åtgärdsprogrammen för hotade arter vid länsstyrelsen i Skåne.

Skorpdagglaven har fram tills nu bara hittats på sju platser i landet – varav fyra i Skåne. Den har fram tills nu främst vuxit på alm och ask – två sjukdomsdrabbade trädslag som riskerar att försvinna. Tack vare ett räddningsprojekt för laven, som skett inom ramen för ett nationellt åtgärdsprogram, har länsstyrelsen i Skåne lyckats få arten att sprida sig till fler platser.

Räddningen? Transplantation av lavar till flera sorters trädslag, berättar Gabrielle Rosquist.

– Det går bra på lind och lönn och ek, säger hon, och beskriver hur arbetet med transplantationerna har gått till.

Dels kan man ta mjölet som kan vara på laven och stryka ut det så att det fäster på ett annat träd. Ett annat sätt är att helt enkelt skära ut en bit lav och flytta den, säger hon.

– Ja, man stansar ut en barkplugg från ett träd med lav, och stansar ut motsvarande på det träd dit du ska flytta den. Så flyttas den över.

2007 gjordes de första transplanteringarna. Tio år senare konstaterades det att försöket lyckats. Laven fanns kvar på mellan 70 och 90 procent av de träd dit den flyttats. I dag växer skorpdagglaven på totalt 116 träd fördelat på tolv platser i Skåne.

– Vi är väldigt glatt överraskade, säger Gabrielle Rosquist.