Brexitförhandlare: EU kan godkänna tullunion

Publicerad 2019-04-02

Brexitförhandlaren Michel Barnier säger att EU kan tänka sig att godkänna en tullunion med Storbritannien.

Samtidigt säger han att en hård brexit närmare sig för varje dag som går.

Under måndagskvällen röstade brittiska parlamentet ner alla fyra alternativa förslag om hur Storbritannien ska lämna EU.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, säger nu på morgonen att EU kan acceptera en tullunion.

Detta skulle betyda att Storbritannien skulle få en liknande relation till EU som Norge har i dag. Detta var dock ett av besluten som underhuset sa nej till i går kväll.

Även de andra tre röstades förslag ner – och brexitkaoset fortsätter.

– I bland tänker jag att just det parlament jag sitter i inte är speciellt bra på politik, sammanfattade Toryledamoten Ken Clarke kvällen i debatten efteråt.

Fyra brexit-alternativ

Det fanns fyra olika möjligheter; att stanna i en tullunion med EU, att stanna i både tullunion och inre marknad med EU i en så kallad Norgemodell, att folket skulle få besluta kring det förhandlade avtalet i en ny folkomröstning – samt ett förslag om att kunna stoppa brexit om man skulle gå mot ett avtalslöst EU-utträde den 12 april och inte får uppskov från EU.

Barnier säger också att EU är berett att omförhandla den politiska deklarationen som handlar om vilken framtida relation Storbritannien och EU ska ha.

Samtidigt betonar han återigen att EU inte vill se att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal men att det ser ut att bli mer sannolikt för varje dag som går.