Tre nya fall i Örebro – en smittad i USA

Carin Fock/TT

Tomas Bengtsson/TT

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-03-08

Ytterligare tre personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Örebro, varav en bedöms ha smittats i USA.

Sammanlagt har nu 182 personer smittats i Sverige.

Det är Region Örebro som i ett pressmeddelande bekräftar att tre personer har smittats med viruset.

Den första smittade personen, som är i medelåldern, bedöms ha smittats i USA. Personen kom hem till Sverige för en vecka sedan. Testning skedde när det framkom att personen kunde ha utsatts för smitta under resan. Kontaktspårning har skett och ett tiotal nära kontakter har kontaktats och fått förhållningsregler.

Det visade sig då att också två familjemedlemmar, en i 50- och en i 20-årsåldern, smittats. Alla tre har lindriga besvär och är i hemmet med förhållningsregler.

"Ett arbete att spåra kontakter som kan ha utsatts för smitta har påbörjats och kommer fortsätta under eftermiddagen och kvällen", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Tolv fall i Göteborg

Även tolv personer i Göteborgsområdet har bekräftats smittade av coronaviruset. De smittade har nyligen besökt norra Italien eller Iran, eller varit i kontakt med personer som varit där.

"Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat, då många personer som varit i drabbade områden har kommit hem från resor", säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, enligt ett pressmeddelande under söndagen.

Totalt har därmed 26 personer i Västra Götaland bekräftats smittade.

Under det senaste dygnet har också ytterligare fem fall av coronasmitta bekräftats i region Skåne. Därmed har området totalt 22 fall av smitta.

Samtliga nya fall i Skåne kommer ur miljöer där det redan finns kända fall och ingen är allvarligt sjuk.

"En oprövad strategi"

Dessutom har ytterligare en person i Uppsala län smittats. Fallet gäller en person som smittats efter en resa till norra Italien. Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har nu sex personer smittats i Uppsala.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i Italien, eller andra riskdrabbade länder, ska isoleras.

– Vi har vår strategi och den har funkat bra. Folk har förstått den, vilket gör att vi hindrat snabb smittspridning. Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symptom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra, säger han.

Totalt är har 101 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet. I Region Värmland är antalet drabbade 13 och åtta personer har smittats i Region Jönköping. Två personer i Region Gävleborg.

TT: Det finns inga uppgifter om hur många personer som har tillfrisknat. Borde inte den siffran redovisas?

– Den siffran är ointressant och meningslös eftersom de flesta tillfrisknar. Det är en väldigt liten procent av de som är sjuka som dör, alla andra blir friska. Runt 80-90 procent är lindrigt sjuka och alla fall vi har i Sverige vårdas inte på sjukhus, säger Anders Tegnell.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana.

Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

Utrikesdepartementets reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea. UD avråder också från alla icke nödvändiga resor till Iran.