Eskil Erlandsson åtalas för sexuellt ofredande

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-08-05

Eskil Erlandsson (C), tidigare landsbygdsminister. Arkivbild.

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) åtalas för tre fall av sexuellt ofredande.

– Han har suttit bredvid kvinnorna vid olika tillställningar och smekt dem på låren och benen, säger åklagaren Lena Kastlund till TT.

Förundersökningen inleddes i mars sedan fyra kvinnliga moderata riksdagsledamöter uppgett att de utsatts för oönskad beröring av Erlandsson.

Åtal väcktes på måndagen och gäller tre fall, vid tre olika tillfällen, vilket Expressen var först att berätta. Fallen uppges ha ägt rum 2016, 2017 och 2018 i såväl riksdagens restaurang som under en partistämma i Malmö.

– Jag anser att jag kan bevisa att han har ofredat tre kvinnor vid tre olika tillfällen. Det är därför jag har lagt fram åtal i dag, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Det fjärde fallet lades ned eftersom målsägande inte kunde identifieras. Bevisningen är främst kvinnornas egna berättelser.

– Men sedan finns det ganska mycket annan bevisning. Det är dels personer som har sett det här eller i alla fall delar av det, och så är det personer som kvinnorna har berättat för alldeles efteråt och varit upprörda, säger Kastlund.

Förnekar bestämt

När förundersökningen inleddes lämnade Eskil Erlandsson sina riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende mot riksdagsledamöterna, varav en är Cecilie Tenfjord-Toftby (M).

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret följt av smekningar eller att han pillat på kjolkanten. En annan av kvinnorna är Cecilia Magnusson (M).

– Nu får vi se vad det blir med anledning av att åklagaren har bedömt att det är straffbart och brottsligt det han har gjort, säger hon till TT.

Erlandssons advokat Johan Eriksson, som ännu inte hunnit läsa åtalet eller tala med exministern, säger att hans klient förnekar brott.

När förundersökningen inleddes sade den dåvarande advokaten Björn Sandin till TT att C-toppens avgång från riksdagsplatsen inte innebär att han på något sätt medger det som kvinnorna påstår.

Skyller på turbulens

I ett polisförhör från i juli uppger Eskil Erlandsson att anklagelserna mot honom kan vara en följd av den turbulenta regeringsbildningen och det faktum att han stöttade Stefan Löfven (S) som statsminister.

"Före detta goda kamrater som jag har umgåtts relativt frekvent med, mött väldigt ofta, kommer med det här under en tidsperiod som är turbulent i riksdagen", säger Erlandsson i förhöret enligt Expressen.

Chefsåklagare Lena Kastlund tror att rättegången inleds i höst, men säger att det är upp till Stockholms tingsrätt att fastställa ett datum. Hon kan inte svara på vad hon kommer att yrka på för straff.

– Det är väldigt mycket som spelar in. Men är det tre fall tycker väl jag kanske att det kommer över bötesnivå, då kan det vara fråga om villkorlig dom och böter, eller villkorlig dom och samhällstjänst, till exempel. Men det är svårt att säga i förväg.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson skriver till TT:

"Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget."

TT har sökt Eskil Erlandsson.

Följ ämnen i artikeln