Jubel i Sudan efter överenskommelse

TT-AFP

Publicerad 2019-08-03

Parterna i Sudan uppges vara överens om en konstitutionell deklaration. Arkivbild.

Sudans styrande militärråd och landets proteströrelse har nått en överenskommelse om den så kallade konstitutionella deklarationen, uppger medlare från Afrikanska unionen under en presskonferens.

Dokumentet är ett komplement till det maktdelningsavtal som undertecknades den 17 juli och som syftar till att bilda ett gemensamt civil-militärt styrande organ. Det styrande organet ska i sin tur övervaka bildandet av det råd som ska styra i landet under en treårig övergångsperiod.

– Jag tillkännager till den sudanesiska, afrikanska och internationella allmänheten att de två delegationerna helt har kommit överens om den konstitutionella deklarationen, säger medlaren Mohamed El Hacen Lebatt.

Han sade även att man ska diskutera en formell undertecknandeceremoni.

Efter tillkännagivandet utbröt jubel bland närvarande journalister.

– Vi har enats om känsliga frågor relaterade till rättsväsendets säkerhet och oberoende samt både regeringens och det styrandet rådets befogenheter, säger protestledaren Ibrahim al-Amin till AFP.

Enligt avtalet kommer RSF-milisen att rapportera till chefen för landets väpnade styrkor, uppger en företrädare för proteströrelsen.

Den ökända RSF-milisen är knuten till militärjuntan och dess ledare är militärrådets vice ledare Mohamed Hamdan Dagalo. Proteströrelsen är kritisk till RSF-milisen som man anser är ansvarig för mycket av det dödliga våldet i landet, bland annat mot demonstranter.

ANNONS