Trött på sill? Testa Malmös annorlunda julbord

Uppdaterad 2019-12-14 | Publicerad 2019-12-13

Gänget på restaurang Via Napoli serverar en Lady och Lufsen-julmeny med delikatesser och italienska råvaror.

Restaurangerna är överens – malmöborna vill fortfarande ha traditionella julbord, men är öppna för spännande avstickare. 

– Vi upplever att gästerna vill ha ett alternativ och bryta av med något annorlunda, säger Nina Bucin på Sushi Rebellion. 

Inlagd sill, Janssons frestelse, rödkål, griljerad skinka och köttbullar – att äta julbord har varit en tradition i Sverige sedan början av 1900-talet. Malmös krögare känner sina gäster väl och tror inte att malmöborna vill byta ut det traditionella julbordet helt och hållet, däremot menar man att omväxling förnöjer. 

På Boulebar vid Drottningtorget kan man både äta en fransk julmeny och dessutom köra en runda boule. Att det sociala umgänget kommer före maten är det ingen tvekan om. 

– Det traditionella julbordet kommer alltid ligga oss svenskar varmt om hjärtat och avnjuts flera gånger per säsong. Däremot upplever vi att gästerna behöver en omväxling och att de har en stark önskan om något som sticker ut och fokuserar mer på gemenskap och aktivitet, än just sill och skinka. 

Intim och familjär helhetsupplevelse

På hippa Sushi Rebellion tänker man i samma banor och erbjuder sina julfirande gäster en ”sharing meny” istället för det klassiska julbordet. 

– Tanken är att det ska vara en mer intim och familjär helhetsupplevelse än ett klassiskt stående julbord. Våra gäster har länge efterfrågat just sällskapsmenyer där tanken är att man umgås tillsammans över maten. 

Sushi Rebellion

– Vi tror inte att svenskar har tröttnat på julborden, däremot att man kanske vill bryta av med något annorlunda. 

Hos italienska Via Napoli menar man att gästerna är nyfikna på att äta julbord på ett annorlunda sätt än man är van vid även om gästerna gillar det klassiska svenska upplägget. 

– Vi tror inte att svenskar har tröttnat på traditionella julbordet, det ser man ju fram emot hela året. Men vi upplever att våra gäster är mer öppna för att experimentera med andra smakupplevelser i takt med ökat resande och andra internationella influenser. 

Restauranger som däremot har haft svårt att locka julfirande gäster är alla de vegetariska och veganska restauranger som finns i stan. På vegetariska Sajvva som har skippat julbord alla år, tror man att det finns en stor efterfrågan på veganska julbord, men att det finns en anledning till varför restaurangerna inte erbjuder detta,

– De veganska restaurangerna som finns i Malmö idag har inte fokus på svensk husmanskost, och då kanske det inte är helt lätt att fixa ett julbord utan både kött, fisk och mejeriprodukter, 

En restaurang som däremot försökt med en helt vegansk julmeny är Mineral vid St Knuts torg som enbart satsar på grönt. De har kört en hel del klassiska metoder, som gravat och rökt, men istället applicerat detta på grönsaker. 

–  Vi upplever att många av våra gäster har tröttnat på all den tunga mat som serveras i juletid och söker efter fräschare alternativ, eller något helt annat. Julbordet sparar man till julafton och hemma med familjen, det räcker!


Här hittar du Malmös alternativa julbord: 


Boulebar – franskt och vegetariskt 

https://www.boulebar.se/bar-restaurang/drottningtorget-malmo/

Drottningtorget 8

”Julbord på franskt och unikt vis med bland annat kanelshots, ankbröst med smörad spetskål och franska ostar. Givetvis ingår 90 minuters roligt boulespel med guide. Vegetarisk meny finns.”

Pris: 845 kr per person inklusive boule.

Via Napoli – klassiskt italienskt 

https://vianapoli.se

Sergels väg 11

”Lady och Lufsen-julmeny med delikatesser och italienska råvaror som till exempel pilgrimsmusslor med saffranskräm, ravioli med skaldjur och den italienska julkakan panettone.”

Pris: Från 450 kr per person.

Sushi rebellion – sushi with a twist

https://sushirebellion.com

Mäster Johansgatan 4

”Här erbjuds en fräsch, överraskande och kreativ sharing meny signerad den prisbelönte sushikocken Pepi Anevski. Man får bland annat njuta av sushi med rödbetspicklad rättika och grillad ananas, pilgrimsmussla med sojasmör och parmesan popcorn shrimps.”

Pris: 495 kr per person.

Årstiderna by the sea – skaldjurslyx

http://arstidernabythesea.se

Dockgatan 1

”Ett lyxigt julbord som är en mix av det traditionella och det lilla extra från havet som moules marinière, hummersoppa och räkor. Lägger man till en mindre summa får man även avnjuta en halv hummer till.”

Pris: från 625 kr per person.

Monster – amerikanskt köttigt

https://www.monstersteakhouse.se

Einar Hansens Esplanad 37

”Skippa den torra skinkan – här ligger fokus på en meny med saftigt lokalproducerat kött och amerikanska tillbehör.”

Pris: från 545 kr per person.

Mineral

Mineral – veganska överraskningar 

https://www.mineralmalmo.se

Sankt Knuts väg 13

”Vegansk, prisvärd och innovativ julmeny där man får mycket för pengarna. Här äter man bland annat gravad morot, marinerad polkabeta och rödbetstartar.”

Pris: 395 kr per person.

Escama - julig tapas 

https://www.escama.se

Fersens väg 4

”På menyn kan man plocka ihop sin egen spansk-jul-tapas-meny med till exempel grillad griskind, pata negra, laxtartar och chilimarinerade räkor. Feliz navidad!”

Pris: från 350 kr per person.

Följ ämnen i artikeln