Han får pris för sin kamp mot matsvinn

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-05-28

Hans lagförslag har redan räddat miljontals måltider från att hamna på soptippen i Frankrike. Men Arash Derambarsh vill att resten av Europa – och världen – följer efter.

Nu får han hållbarhetspriset Win win Gothenburg sustainability award.

Följ ämnen

Det började i liten skala, i Courbevoie strax utanför Paris, hösten 2014. Juristen Arash Derambarsh var nyvald lokalpolitiker och tog så snabbt han kunde tag i en av sina hjärtefrågor, matsvinnet.

Tillsammans med vänner och andra volontärer började han tre kvällar i veckan att samla in osåld mat från en mataffär och ge maten vidare till hemlösa, till ensamstående mammor och andra behövande.

– När jag var student hade jag inte råd med så mycket mat som jag behövde. Ibland hade jag väldigt lite energi, så det var väldigt svårt att koncentrera sig på studierna, säger Arash Derambarsh till TT.

– Samtidigt slängde varje butik kilovis med mat varje dag. Så jag bestämde mig för att göra något åt det.

Det mesta av matsvinnet sker hemma hos konsumenterna. Det som Derambarsh ville komma åt var dock just mat som direkt skulle kunna komma till nytta för människor som annars skulle ha gått hungriga.

Riskerar böter

Men en mataffär, i ett område, räckte inte på långa vägar.

– Vi ville att alla mataffärer skulle ge sin osålda mat till välgörenhet. Men affärerna ville ju inte det. Därför drog jag i gång en namninsamling.

Det blev snabbt ett stort antal påskrifter, vilket gjorde att frågan kunde tas upp på högsta politiska nivå. I februari 2016 blev Frankrike det första landet som antog en nationell lag mot matsvinn.

Lagen innebär bland annat att alla mataffärer över en viss storlek måste teckna avtal med välgörenhetsorganisationer om mat som inte kunnat säljas i butiken. Butiker som vägrar hotas av böter på 3 750 euro (cirka 40 000 kronor).

Svenskt miljonpris

Arbetet mot matsvinnet gör att han nu får Win win Gothenburg sustainability award på en miljon kronor, som bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen står bakom.

"Arash Derambarshs arbete har inspirerat människor världen över och bidragit till att lyfta frågan om matsvinn på den globala agendan", skriver juryn i motiveringen.

Men Derambarsh vill egentligen inte prata om sitt eget arbete för lagen. I stället tar han utmärkelsen som ett nytt tillfälle för att få lyfta hjärtefrågan.

– Det var självklart fantastiskt för mig att lagen antogs. Men om inte Europa följer efter betyder det ingenting, säger han.

– Vi måste visa att vi tar de fattigas situation på allvar. För mig är kampen mot matsvinn en kamp mot hunger och mot krig. Det är därför som vi måste göra något.