President Xi har fortsatt förtroende för Lam

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Dita Alangkara/AP/TT
Kravallpolis säger åt en kvinna att ta av sin ansiktsmask under protesterna i söndags.

Efter våldsamheter vid protester i Hongkong har Kinas president Xi Jinping träffat områdets chefsminister Carrie Lam.

Enligt statliga medier säger Xi att centralregeringen i Peking fortfarande har stort förtroende för Lam.

I söndags skadades totalt 30 personer i de protester som skakat Hongkong sedan i våras och som tidvis mer eller mindre lamslagit området. Många bedömare har frågat sig hur länge Pekings tålamod med Lam ska räcka, men även efter ett möte i Shanghai med Xi på måndagen tycks chefsministern fortsätta få sitta kvar, rapporterar Reuters.

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina säger Xi att centralregeringen har "en hög grad av förtroende" för Carrie Lam och det arbete hon och hennes medarbetare gjort för att hantera krisen. Han ska också ha sagt att Lam och hennes regering har utfört mycket hårt arbete för att kontrollera situationen och minska ilskan i området.

Flera knivskurna

Xi fortsatte med att säga att Hongkong prioriterar att sätta stopp för våldet och kaoset och återupprätta lag och ordning. Han hoppas också att området fullt ut ska arbeta för det nuvarande systemet med "ett land, två system".

Under söndagen skadades fem personer när en man – som enligt tidningen Hong Kong Free Press var en prokinesisk demonstrant som hamnat i en politisk dispyt – knivskar fyra personer och bet av en bit av en lokalpolitikers öra utanför köpcentret Cityplaza i Hongkong.

Mannen blev i sin tur påhoppad av andra demonstranter innan polis och vårdpersonal kom till platsen, och även han fördes till sjukhus. Tillståndet är kritiskt för två av de skadade och allvarligt för ytterligare två, rapporterar flera medier.

Hårdare tag

Sammanlagt skadades 30 personer under söndagens protester, rapporterar Reuters. En student, som träffades av en tårgaspatron, blev svårt brännskadad.

Dagen var i övrigt mindre våldsam än lördagen då tusentals protesterade utan tillstånd. Nya Kinas kontor i Hongkong vandaliserades liksom tunnelbanestationer, byggnader och kaféer.

På måndagen restes krav i kinesisk statlig press om hårdare tag mot proteströrelsen i Hongkong.

Protesterna utlöstes i våras av kritik mot ett lagförslag men har utvecklats till ett bredare missnöje mot Fastlandskinas inflytande i regionen och mot vad som beskrivs som övervåld från polisen mot demonstranterna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM