Nya reglerna öppnar för fler sommarjobb

Publicerad 2020-02-04

Arkivbild.

16 år och sugen på sommarjobb? Grattis, den här sommaren är chanserna större än någonsin.

Nya skatteregler och kommunens satsning på 16-åringar ger Uppsalas ungdomar ett guldläge i jakten på ett jobb.

Redan 1 augusti 2019 sänktes arbetsgivaravgiften för unga under 18 år, och vid årsskiftet slopades avgiften helt, vilket ger arbetssugna ungdomar i Uppsala ett guldläge.

– Att arbetsgivaravgifterna slopas ökar så klart möjligheterna att erbjuda fler ett sommarjobb, och det öppnar ju även för privata företag, säger Eric Nylén, HR-strateg på Region Uppsala.

Så många fick jobb

Av närmare 700 sökande erbjöds 111 personer ett sommarjobb inom Region Uppsala under 2019, nu hoppas regionen att öka den siffran.

– Målsättningen är så klart att vi ska kunna ta in fler än förra året. Vi har en fast budget för sommarjobbare, så det hänger lite på vilken ålder de sökande har, och hur de nya lönenivåerna kommer att se ut. Den slopade arbetsgivaravgiften gäller bara ungdomar under 18 år, och vi tar emot ungdomar som är äldre än så, fortsätter Eric Nylén som berättar att det är ”lotten” som till slut avgör vilka som får jobb inom Region Uppsala.

– Det är helt och hållet ”lotten” som avgör vem som får jobb, detta för att alla ska få samma chans.

Arkivbild.

”Bra möjlighet att få visa upp verksamheten”

Satsning på sommarjobbare ingår i Region Uppsalas långsiktiga strategi för att hitta morgondagens medarbetare.

– För oss är det en bra möjlighet att få visa upp verksamheten och de olika jobb som vi erbjuder. Av fjolårets 111 sommarjobbare jobbade 75 procent på Akademiska sjukhuset med olika sysslor där, men samtliga förvaltningar var med och tog emot sommarjobbare, fortsätter Eric Nylén som betonar vikten av att kunna erbjuda en meningsfull tid på Region Uppsala.

– Det är otroligt viktigt att verksamheterna är beredda och kan ta emot våra sommarjobbare. Det ska kännas så meningsfullt som möjligt för dem. Vi strävar också efter att alla som får jobb hos oss tillbringar minst fyra veckor här, så att vi kan betala ut en hel lön.

Hur har bemötande varit hos de som har sommarjobbat tidigare?
– Generellt brukar vi få väldigt bra betyg. Inte minst bemötandet från personalen är något som rankas högt, vilket är väldigt kul och som vi är stolta över.

Arkivbild.

Oseriösa arbetsgivare lurar sommarjobbare

Ett handslag och en muntlig överenskommelse borde räcka. Men verkligheten ser inte alltid ut så. Varje år luras unga sommarjobbare av oseriösa arbetsgivare. För att minimera risken att bli lurad väljer Uppsala kommun att erbjuda sommarjobb till alla kommunens elever som har gått ut nian.

– För årskurs nio gäller platsgaranti, de ungdomar som söker inom ansökningsperioden och är behöriga erbjuds en plats. Dessa platser ska vara kommunala arbetsplatser, och där står kommunen som arbetsgivare och står för lönekostnaden. Kommunen väljer att göra den här satsningen för att ungdomarna ska få en bra första arbetslivserfarenhet, säger Eva Westerberg, enhetschef på Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning.

När kan ungdomarna börja söka sommarjobb?
– Vi öppnade upp för ansökningar idag (läs måndag) faktiskt, och man kan skicka in sin ansökan till och med 9 mars.

Den som vill söka sommarjobb hos Region Uppsala får däremot ge sig till tåls ytterligare två veckor.

– Vi börjar ta emot anmälningar i mitten av februari, säger Eric Nylén.

6 tips - så undviker du problem på sommarjobbet

Kräv ett skriftligt anställningsbevis.

Acceptera inte att bli hemskickad utan lön vid dåligt väder. Så kallad ”solskens­anställning”.

Ta reda på om företaget har ett kollektivavtal. (Om du inte vill prata med företaget direkt kan du höra av dig till facket och fråga.)

Ta inte emot lönen svart. Då är du oförsäkrad och kan inte använda jobbet som en referens.

Tänk på att den som är under 18 inte får arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

Ring LO:s telefon för sommararbetande ung­domar om du har några funderingar, tel: 020-560056.

Följ ämnen i artikeln