Pontius Pilatus namn på antik ring

TT-AFP

Publicerad 2018-12-03

Enligt Bibeln var Pontius Pilatus, romersk prefekt och ståthållare, den som beordrade att Jesus skulle korsfästas. Arkivbild.

Israeliska forskare tror att inskriptionen på en antik ring som hittades i närheten av Jerusalem kan åsyfta Pontius Pilatus. Kanske bars ringen av någon i kretsen kring den romerske statsmannen som enligt Bibeln dömde Jesus till döden.

Forskarna som granskat ringen, som hittades redan vid en utgrävning på 1960-talet, publicerade nyligen sin analys i den vetenskapliga tidskriften Israel Exploration Journal.

Där skriver de att ringen upptäcktes vid Herodium, ett antikt palats som kung Herodes lät uppföra i närheten av Jerusalem och Betlehem, i dag beläget på ockuperad mark på Västbanken. Den bedöms vara cirka 2 000 år gammal.

En inskription med grekiska bokstäver lyder ”av Pilatus” i ringen, som är en kopparlegering. Den skulle alltså ha kunnat tillhöra självaste Jesu baneman. Men enligt forskarna är det osannolikt. En sådan enkel ring bör snarare ha använts av någon i hans administration eller någon helt annan person.

"Eftersom inskriptionen i ringen lyder 'av Pilatus', är Pontius Pilatus, prefekten i den romerska provinsen Judea mellan 26 och 36 under kejsare Tiberius, den förste man kommer att tänka på", skriver forskarna.

Föremål som bär Pontius Pilatus namn är extremt ovanliga. I dag finns bara ett annat känt sådant, nämligen en sten med en inskription. Även den hittades på 1960-talet, i Caesarea vid Israels Medelhavskust.