Vänsterfästet där V tappat 26 procentenheter

Publicerad 2014-10-02

FAGERSTA. I Fagersta har Vänsterpartiet haft egen majoritet de senaste 12 åren – men i årets val rasade partiet med 26 procentenheter.

När Aftonbladet besöker orten på jakt efter förklaring är svaren enhälliga: V har fått stryk för sin invandringspositiva ton.

– De andra partierna har undvikit frågan, säger avgående kommunalrådet Stig Henriksson (V).

Inne på Stig Henrikssons kontor högst upp i sjuvåningsbetongkommunhuset står sopsäckar, redo att sluka papper, pärmar och inredningsdetaljer.

Inte ens den lilla trästatyn som någon täljt av honom på bordet vill han ha med sig hem.

– Jag är en extremt onostalgisk person.

Framgångssaga

Stig Henriksson har varit V:s starke man sedan han flyttade till kommunen och lokalt tog över det krisande lilla partiet 1980. Sedan dess har utvecklingen liknat en hollywoodsk framgångssaga.

1998 fördubblades stödet från 22 till 44 procent och från 2002 har V med Henriksson i ledningen styrt med egen majoritet.

– Det var i början av 2000-talet en kommun under isen, med ständiga underskott. Nu har skulderna betalats av, vi har överskott.

Dessutom har Henriksson vid sju tillfällen sänkt skatten.

– Vi är fortfarande en högskattekommun, men att vi betalat av lånen och sänkt skatten ger mer utrymme att låna och höja skatten vid behov.

Anklagats för borgerlighet

Han har tidigare samarbetat med de borgerliga partierna mot S, infört valfrihet i vården (som sedan tagits bort) och anklagats för att föra en borgerlig politik.

– Jag är pragmatisk. Vänstern och Socialdemokraterna var tidigare emot kommunal skatt, eftersom den inte var utjämnande. Däremot har man varit för den progressiva statliga skatten, men det tycks man ha glömt nu. Det som är den verkliga skillnaden mellan höger och vänster är synen på kommuninvånaren som en kund – respektive som en medborgare.

V rasade i årets val från 55,6 till 29,6 procent, samtidigt som S ökade med 14,5 procentenheter till 38,4 och SD tog ett 8-procentenhetsskliv till 12,6 procent.

– Det måste betraktas som ett katastrofval. Den enkla förklaringen är att vi helt enkelt inte varit tillräckligt bra.

"Invandring en möjlighet"

Den mer komplicerade förklaringen är, enligt Henriksson, invandringen. Fagersta tar emot flest flyktingar i landet, procentuellt.

– Den vanligaste frågan jag får från kommuninvånarna är "Varför tar ni hit så många?". Det har inte varit några problem hittills, men folk är oroliga, äldre över äldreomsorgen och yngre dels över att det ska bli konkurrens om jobben och dels över att de ska leva på bidrag. Jag är orolig jag med för utmaningarna med integration, säger han och fortsätter:

– Men många tänker inte på att det till största del är frivilliginvandring, att V inte har något att göra med vilka som väljer att flytta hit. Dessutom tänker de inte på att vi i slutet av 1900-talet tappat 30 procent av vår befolkning. Om den utvecklingen fortsatt, med en allt mer åldrande befolkning, hade vi fått svårt att klara välfärden. Vi måste se det här som en möjlighet, en potential.

"Bäst i Sverige på integration"

Fagersta har bäst SFI-resultat i Sverige och för somalier, en grupp som ofta har låg utbildning och står långt från arbetsmarknaden, har 55 procent av de hundra första i Fagersta egen försörjning efter två år.

– I Framtidskommissionens rapport räknar man att 35 procent av somalierna är i egen försörjning efter tio år. Vi är alltså bäst i Sverige på integration, men det är ändå inte tillräckligt bra.

Enligt Stig Henriksson har man varit medveten om att hur man än talar om invandring vinner SD på det, eftersom de "äger sakfrågan".

– Samtidigt kan inte vi diskutera ekologiska råvaror, medan det här är vad folk pratar om. Därför stack vi ut hakan och gjorde ett utskick till alla hushåll om hur vi ser på invandring. De andra partierna har legat lågt och inte alls tagit i frågan. Det har vi fått betala för nu.

Oförtjänt kritik

Och nu får alltså någon annan ta vid. Allt pekar mot att det blir S-ordförande Marino Wallsten, som med Aftonbladet tar en lunchpaus från Atlas Copcos huvudkontor. Han är "jätteglad" och ser framtiden som ljusare för kommunen, även om en koalition med V är given.

– Vi har egentligen samma syn på det mesta, men vi har olika prioriteringar. Vi kommer exempelvis se till att få bort delade turer och få igenom rätt till heltid.

Han tar upp att Henriksson fått ta emot mycket kritik på grund av invandringen.

– Oftast oförtjänt. Men samtidigt tycker jag att Stig Henriksson till viss del anammat formuleringen om invandring som ett problem. Man måste fokusera på möjligheterna, säger Wallsten.

Även Jan Johansson som sitter i kommunstyrelsen för M tror att invandringen till stor del varit V:s fall.

– Stig Henriksson har fått ta stryk för att han varit för positiv om invandringen. Det är väldigt sorgligt, säger han.

"Man blir orolig"

Kring den lilla gågatan i centrum vill inte en enda Fagerstabo prata öppet om valresultatet. Flera vill dock prata utan namn och bild i tidningen. Samtliga tar spontant upp invandringen som orsak till varför V tappat så stort, samtidigt som ingen kan nämna konkreta problem som invandringen fört med sig.

– Det är bara att titta sig omkring. De är för många, säger ett affärsbiträde i en klädbutik. Personligen har jag inte haft några problem på grund av det, men man hör ju andra prata.

– Det är väl invandringen. Man blir ju orolig, såklart, när det kommer så många. Mig har det inte påverkat, men andra blir oroliga, säger en äldre dam utanför konditoriet.

– Det är ju för många, så är det ju. Och det har väl Henriksson inte tagit tag i. Men jag blev förvånad över resultatet, att han försvinner nu. Det har ändå varit bra som det varit senaste tiden, säger en mamma med en barnvagn.

En kvinna från Somalia som bott i Fagersta två år berättar att hon trivs.

– Jag vet ingenting om politiken. Men folk här är snälla.

"I grunden lat"

Själv menar Stig Henriksson menar att misstron mot invandring aldrig kan lösas med manifestationer eller tal om att "öppna sina hjärtan".

– Vi har ett land som glider isär etniskt, socialt, ekonomiskt, åldersmässigt, stad från land. Invandrarfrågan, liksom vargfrågan, blir en oproportionerligt stor katalysator för vad man kan vara orolig för. Man kan aldrig lösa det om man inte tätar de här sprickorna.

Henriksson är förvånad över att han nu personkryssats in i riksdagen – något han säger sig aldrig ha strävat efter. Innan han bestämt sig säger han:

– Jag är i grunden lat, även om lättja kan vara positivt, då blir man ju mer effektiv. Men det verkar väldigt jobbigt att jobba på riksnivå. Jag får se.

I sista stund bestämde han sig för att tacka ja, och Aftonbladet möter honom på riksdagsuppropet, under de långdragna omröstningarna om Björn Söder som andre vice talman.

– Som alltid känns det skönt när man väl bestämt sig. Det här blir nog lärorikt. Men sånt här känns ju segt. Jag är van med att det går snabbt.

Sjöstedt: "Inget vi kompromissar med"

V-ledaren Jonas Sjöstedt är glad över Henrikssons beslut.

– Stig är en av våra mest erfarna kommunpolitiker. Han är van att styra och att sköta en budget väldigt väl. Han är en fantastisk förstärkning i riksdagsgruppen.

Om att många pekar på V:s positiva inställning till invandring lokalt som anledning till att partiet tappat 26 procent i Fagersta säger Sjöstedt:

– Vi står ju för de värderingarna, och det tycker jag hedrar Stig, att han gjort det. Fagersta har ju också varit väldigt bra exempel på hur man kommer långt med aktivt arbete för integration. Det här är inga värderingar vi kompromissar med.

Följ ämnen i artikeln