Hämndplanen – om Fredrik Reinfeldt förlorar valet

Publicerad 2014-08-29

Regeringens skattelättnader sänktes av oppositionen.

Nu planerar Alliansen hämnd mot en S-ledd regering om det blir maktskifte.

– De har satt en praxis som de naturligtvis själva får bära konsekvenserna av, säger Fredrik Reinfeldt (M) till DI.

Den 18 september 2013 la regeringen fram sitt budgetförslag som ledde till ett infekterat bråk. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson lovade direkt att stoppa ett förslag om höjd brytpunkt, en skattesänkning för tre miljarder kronor.

Och efter många om och men stoppade de rödgröna med stöd från Sverigedemokraterna den delen av regeringens budget.

Planerar en hämnd

Nu ligger allianspartierna efter i opinionsundersökningarna med drygt två veckor kvar till valet. Och de planerar redan hämnd, skriver Dagens Industri i dag.

Om de rödgröna inte får egen majoritet planerar Alliansen att stoppa deras förslag på samma sätt.

– Jag önskar att vi inte hade hamnat här, men det här är ett mycket strategiskt olyckligt val som Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har gjort, säger Fredrik Reinfeldt till DI.

Statsministern säger att det är S som dragit hämnden över sig själva, att de ”satt en praxis”.

– Vi kommer lägga våra budgetförslag och försöka fullfölja att stoppa deras bidragsökningar och skattehöjningar, säger Fredrik Reinfeldt till DI.

Alliansledarna har tidigare skrivit på DN Debatt att de är redo att fälla en S-ledd regering: ”Vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget”.

Om de rödgröna bildar en minoritetsregering efter valet kommer de, enligt DI, sannolikt kunna få igenom en övergripande budget. Men i steg två kan Alliansen alltså sätta käppar i hjulet för enstaka förslag, till exempel skattehöjningar.

Listar 10 punkter

Dagens Industri listar tio punkter där Alliansen med stöd av SD kan stoppa rödgröna.

Bland annat gäller det förslaget om att ta bort den bortre gränsen för sjukförsäkringen, S-löftet om traineeplatser till 25 000 arbetslösa inom äldreomsorgen och vården och 800 miljoner kronor i ökade anslag till arbetsmarknadsutbildning.

Under de fyra år som SD har funnits i riksdagen har de i de allra flesta fall röstat med Alliansen. Statsvetaren Anders Sundell skrev i går i Dagens Nyheter att SD röstar som Moderaterna i 70 procent av fallen – med Socialdemokraterna röstar de i 10 procent av fallen.

Om Alliansens hämndplaner sätts i verket efter valet säger sig SD-ledaren Jimmie Åkesson enligt DI vara beredd att stoppa budgetförslag de själva är mot, samt att de inte har någon lojalitet till något av blocken.

Aftonbladet har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt (M), S-ledaren Stefan Löfven och MP:s båda språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln