Mellansize är XL i USA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det började redan på flygplatsen i New York när jag skulle köpa kaffe. Det fanns tre storlekar att välja på och av erfarenhet från Svedala så är den minsta storleken riktigt liten så jag slog till med en mellansize som visade sig vara XL.

Efter mindre än halva koppen var jag inte sugen på mer kaffe, behovet var stillat.

Överallt överportioneras maten. Har man varit i USA några dagar så vänjer man sig att beställa den lilla menyn och runt omkring mig ser jag alla dessa människor som verkligen frossar i sig allt och lite till.

I radioreklamen hör jag barn som vädjar till sina föräldrar att dom ska få riktig mat för att dom inte vill bli sjuka i diabetes.

Jag kan säga att jag definitivt fått mig en tankeställare om hur jag själv äter.

Jag har aldrig direkt tänkt på vad jag stoppat i mig genom åren. Klart att jag var lite mer noga när jag tränade som mest. Men ändå måste jag säga att jag har varit och är riktigt slarvig.

Så många gånger jag önskade att jag kunde planera maten med alla inköp och se till att hela kylen var full av grönsaker och nyttiga prylar.

I stället har jag öppnat frysen efter det att jag blivit hungrig och undrat vad vi ska ha till middag.

Helt värdelöst!

Nu har jag dessutom bott i två veckor hos en familj där mamman lagar rotfrukter och nyttigheter varje dag.

Hon har talat om proteiner och kolhydrater, och hur dom tar ut varandra i magen och vikten av att hålla sig ifrån socker.

Jag önskar att jag var hälften så hälsosam som Miss Shippy. Jag skulle också vilja att maten stod på bordet varje dag klockan sex och att hela familjen var samlad.

Eller vill jag det, förresten? Ha en man som inte lagar mat utan bara kommer hem till dukat bord varje dag?

Nej, jag vill nog ha en man som skalar potatis och steker falukorv och som stolt slicar upp en avokado bättre än mig. Vilken tur att jag har det.

Till er som inte har en sån hemma: Det är dags att ni kickar karln i baken och ser till att han hjälper till i köket.

Alla män kan hacka lök och koka pasta!

Dom kanske bara inte vet om det än och gör som hockeylirarn Mats Sundin – tar fram potatisskalaren när han en gång skulle skala lök i ett program med Anna Mannheimer.

Visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Tror jag skrattade så jag grät.

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln