”Det går att tjäna pengar på Facebook-aktien...”

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2012-05-18

... men det är inget som experten rekommenderar

I dag börsnoterades av Facebook.

Aktiekursen gick upp med elva procent direkt – men föll sedan tillbaka.

– Det finns många fler köpare än aktier. Det blir lite slagsmål om aktierna de första dagarna och då stiger värdet på dem. Då kan man tjäna några kronor, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza till Aftonbladet.

Många glada Facebook-användare har sett fram emot dagen då handeln med deras sociala favoritnätverks aktier inleds på Nasdaqbörsen i USA.

Handeln var försenad nästan 30 minuter på grund av tekniska problem på Nasdaq som gjorde att köp- och säljordrar inte kunde behandlas, skriver AP. När den kom i gång steg aktien direkt – med elva procent, enligt The Wall street journal.

Men köpfesten kan få ett snöpligt slut, varnar Claes Hemberg.

– Jag är lite orolig för att sparare kommer köpa aktien bara för det är en bra webbtjänst. Många miljoner människor i Sverige, men också ett stort antal världen över så klart känner till sajten och tycker den är bra, men det innebär inte att det är en bra aktie.

900 miljoner

I dag har Facebook cirka 900 miljoner användare.

Aktien introduceras på börsen till priset av 38 dollar per aktie, vilket innebär att Facebook värderas till 104 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 750 miljarder kronor. Strax efter att handeln inleddes steg aktien till 42 dollar, skriver The Wall street journal. Sedan gick den ner med drygt en dollar.

Enligt Claes Hemberg är aktien kraftigt övervärderad, med tanke på bolagets ekonomi.

– Bolaget tjänar en miljard i dag. Det är alldeles för lite med tanke på aktiens kostnad.

På kort sikt

Men trots det är det möjligt att tjäna pengar på aktien, åtminstone på kort sikt.

– Det går att tjäna pengar på Facebook-aktien. Vi tror att aktien kommer stiga i värde de första dagarna, eftersom det finns många fler köpare än aktier.

Men på lång sikt är han tveksam till om Facebook-aktien är en bra investering.

– Man köper enkronor för hundralappar. Då måste man tro eller veta att det här bolaget snabbt ska tjäna mycket mer pengar. Det verkar finnas en drömaspekt i det här och kokar man ner det, verkar det handla om en Facebook-bubbla.

Satsa brett

Han jämför det med IT-bubblan.

– Då var det en dröm och telekom och it-bolag som skulle lösa världsfrågor, nu hoppar man på sociala mediebolag. Folk kan sitta i timtals med Facebook men Facebook tjänar inte pengar på det.

Han rekommenderar istället att satsa på breda aktier som H&M eller Kinnevik, eller satsa på en bred aktiefond.

– Alla andra aktier på börsen är bättre! Välj en aktie som du kan ha i två, tre år. Facebookaktien kan svänga så mycket att man blir magsjuk. Det är inget kul att bli magsjuk av Facebook, att ha en aktie som går så dåligt att man måste sälja för att bli av med eländet.

Själv kommer Claes Hemberg inte att köpa Facebook-aktien.

Följ ämnen i artikeln