Friterad strömming med färskpotatis och spenat

Publicerad 2012-06-28

Aringa fritta con patate novelle e spinacci

Färskpotatis hör som bekant försommaren till, och med ett par friterade och frasiga strömmingar med lite smör- och vitlöksslängd spenat är det faktiskt något som kan gå hem hos de flesta. 

Ingredienser till fyra personer:

Marinad

Frityrsmet

Tillbehör

Gör så här:

1. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg strömmingarna i marinaden och låt skålen stå övertäckt i kylskåp, ca 1–2 timmar. Vänd fisken ett par gånger under

marineringstiden.

2. Förbered för friteringen. Häll mjöl, salt, äggulor och vatten (1 dl) i en skål och vispa ihop till en tjock jämn smet. Tillsätt mineralvatten lite i taget, och avsluta med att blanda ner olivoljan. Låt frityrsmeten stå och svälla i ca 30 minuter.

3. Innan friteringen av fisken påbörjas, hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg ner potatisskivorna i pannan, strö över rosmarin och lite salt.  Stek under lock på låg värme, i cirka 15 minuter.

4. Vispa äggvita med en nypa salt till ett fast skum och vänd ner det i frityrsmeten.

5. Ta upp fisken ur marinaden och torka av den lätt med hushållspapper.

6. Hetta upp rejält med olja i en gryta eller stekpanna med hög kant. Oljan, som ska nå ett par centimeter upp från pannan/grytans botten, ska vid friteringen ha en temperatur på 180 grader. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en liten bit vitt matbröd. På kort tid, ca 15 sekunder, ska bröd­biten bli gyllenbrun. Sänk sedan plattan till medelvärme.

7. Doppa strömmingarna en i taget i frityrsmeten och lägg ner dem försiktigt i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna och härligt frasiga. Strö över lite flingsalt.

8. Värm smöret och vitlöken i en stekpanna, lägg i spenaten och låt den fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.

9. Servera fisken nyfriterad med potatisskivor och spenat.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto