Våldtäktsmisstänkt polis frisläpps

Foto: Arkivbilder/Montage

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Polisen som misstänks ha våldtagit en kvinna i Mellansverige släpps fri.

Åklagaren har beslutat att inte begära mannen häktad.

”Förundersökningen fortsätter dock och frågan om ett frihetsberövande kan senare eventuellt aktualiseras”, skriver åklagare Elisabeth Brandt i ett mejl till Aftonbladet.

I måndags rapporterade Aftonbladet om en misstänkt våldtäkt som ska ha inträffat i en stad i Mellansverige.

Enligt Aftonbladets uppgifter var den misstänkte en polisman som greps under söndagen.

Sedan gripandet har mannen suttit anhållen men åklagaren har i dag fattat beslut om att inte begära mannen häktad.

Mannen har därför frigivits men enligt åklagaren fortsätter förundersökningen och mannen är alltjämt misstänkt, skriver lokala medier.

”Jag har gjort bedömningen att grund för frihetsberövande numera saknas eftersom det inte längre föreligger sannolika skäl för brottsmisstanken. Förundersökningen fortsätter dock och frågan om ett frihetsberövande kan senare eventuellt aktualiseras”, skriver åklagare Elisabeth Brandt i ett mejl till Aftonbladet.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Maria Wilhelmsson, är kritisk. Hon menar att bevisningen var tillräcklig för att sannolika skäl skulle uppnås.

”Jag har vid många tillfällen varit med om att man har häktat personer på betydligt svagare bevisning än i detta fall. Det är också märkligt att åklagaren på kvällen låter meddela att hon skall begära polismannen häktad för att sedan på morgonen därpå helt ändra uppfattning”, skriver Maria Wilhelmsson i ett mejl.

Aftonbladet har sökt mannens advokat.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM