Rymdfärden stoppad för andra dagen i rad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-02

Dåligt väder hindrar Discovery

2003: HELA BESÄTTNINGEN OMKOM Rymdfärjan Columbia förintas vid återinträdet i atmosfären. Ena vingen hade skadats av isoleringsmaterial som lossnade under uppskjutningen.

Uppskjutningen av rymdfärjan Discovery stoppades på söndagen för andra dagen i rad.

Vädret var för dåligt.

Nu hoppas den amerikanska rymdstyrelsen, Nasa, på bättre tur i början av veckan.

2005 Rymdfärjan Discovery kolliderar med en fågel under uppskjutningen. Dessutom träffades rymdfärjan av isoleringsmaterial som lossnade. Skadorna reparerades i rymden.

Klockan 21.26, svensk tid, var det meningen att Discovery skulle lämna avfyrningsrampen på Kennedy Space Center i Florida. Men på grund av det dåliga vädret tvingades de sju astronauterna vända hem igen - för andra dagen i rad.

Även gårdagens uppskjutning stoppades i sista stund på grund av dåligt väder.

På tisdag ska ett tredje försök göras, uppger AP.

Hård kritik

Den nu planerade uppskjutningen har kritiserats hårt. Bland annat av två höga Nasa-chefer som menar att säkerheten inte var god nog.

Det har snart gått ett år sedan Discoverys senaste rymdfärd. Vid uppskjutningen lossnade en bit fogskum från farkosten. Den skadan reparerades i rymden men incidenten gjorde att andra planerade uppskjutningar tillfälligt sköts på framtiden. I februari 2003 dog sju astronauter då rymdfärjan Columbia exploderade på sin väg tillbaka till jorden. En misslyckad uppskjutning nu hotar att bli spiken i kistan för det amerikanska rymdfärjeprogrammet som enligt planerna ska pågå till 2010.

Fakta: Uppskjutningen

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln