Misstänks ha plågat och dödat 23 katter

Publicerad 2015-11-27

På bara några månader köpte 21-åringen katt efter katt, bara för att snart döda dem.

Nu åtalas mannen från Skövde för djurplågeri efter att ha dödat 23 katter – men det kan finnas ett mörkertal.

– Det vore väl nästan osannolikt att vi skulle lyckats spåra reda på alla fall, säger åklagare Jennifer Hasselroth.

Första fallet ska ha skett redan i februari eller mars. Sedan har de 23 övriga tillfällena av misstänkt djurplågeri skett från i somras till mitten av oktober.

Då ska 21-åringen genom att sparka, slå eller kasta katterna mot en vägg utsatt dem för onödigt lidande. Vissa av katterna ska även ha dränkts och 23 av 24 plågade katter uppges ha dött.

I förhör nekar först 21-åringen till anklagelserna, men efter hand börjar han erkänna fler och fler av brotten som polisen frågar honom om.

Är oförklarligt

Någon förklaring har han inte lämnat, men han uppger att ”det blir svart” och att han blivit arg på katterna när de stört honom.

Det hela uppdagades efter att döda katter hittats på gården utanför 21-åringens balkong. Han hamnade själv i centrum när två dränkta katter hittades i hyreshusets källare. I en påse låg förutom katterna en tidning med 21-åringens namn.

På en av de båda katterna fanns ett bandage och benet var i fel läge.

– Jag bröt benet på den efteråt, säger 21-åringen i förhör.

När den var död?

– Ja. Jag vet inte varför.

Hur gjorde du?

– Som man bryter en pinne, säger 21-åringen.

I husrannsakan hos honom hittades bland annat ett baseballträ som använts för att ha dödat en katt. Många av katterna har han köpt via annonser på Blocket och andra ställen.

Åklagare Jennifer Hasselroth uppger att mannen lämnat förklaringar till hur han dödat djuren, men att de i många fall är misstänksamt lika.

– Det är så att jag undrar om han verkligen kommer ihåg vad han gjort. Varje tillfälle är väldigt likt det andra och jag ifrågasätter om han verkligen minns.

Matilda sålde katt till mannen

En av de som sålt katter till 21-åringen är Matilda. I hennes fall är mannen åtalad för ett fall av djurplågeri mot en kattunge som hon sålt, och också för stöld då han är misstänkt för att ha stulit en vuxen katt från gården.

– Man tror inte att det är sant, det känns fruktansvärt. Men jag är glad att de har tagit det på allvar och att han åtalas, och jag hoppas att han får det straff han förtjänar.

Åsa Hjelmström har även hon sålt en katt, Simba, till mannen.

– Det viktigaste för mig var att han skulle hamna i ett bra hem och det var väldigt ledsamt att höra vad som hänt. Djuren kan ju inte kommunicera och ett liv är ett liv, jag hoppas att rätten också tänker så.

”Ångrar sig”

I den lilla sinnesundersökningen av mannen har man bedömt att mannen inte varit allvarligt psykiskt störd vid gärningarna.

– Det betyder ju inte samtidigt att han inte har psykiska problem. Men i personutredningen framgår att han har problem med sin aggressivitet, säger Jennifer Hasselroth till Aftonbladet.

Den 21-årige mannens advokat Åsa Stomberg uppger för Aftonbladet att han erkänner djurplågeri i flera fall. Men i de fall där försvaret anser att djuren inte lidit erkänner mannen skadegörelse.

– Han har mått psykiskt dåligt. Han säger att han ätit för mycket av kosttillskott till träning som påverkat hans förmåga att kontrollera dessa impulser. Men han ångrar sig djupt, säger Åsa Stomberg.

Rättegången mot mannen hålls i Skaraborgs tingsrätt fredag 4 december.