Höll slutplädering i rätten - trots att ett vittne återstår

Publicerad 2015-05-08

– Livstids fängelse för mord.

Det ansåg kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman var det rätta straffet för den 34-årige Gävlebo som misstänks ha huggit ihjäl sin 32-årige vän med kniv.

Åklagaren fick hålla sin slutplädering i Gävle tingsrätt trots att ett vittne återstår att höras.

Vittnet kom aldrig till rätten och polispatruller skickades ut för att leta - men utan resultat.

Då vädjade rättens ordförande lagman Karl-Axel Bladh till åklagaren att trots detta få hålla sin slutplädering så långt det var möjligt.

Rättegången har pågått i hela tolv dagar och 50 vittnen har hörts. Nu tvingas man till en extra dag för att kunna söka upp och få det sista vittnet - ett försvarsvittne - till rättssalen. 34-åringens försvarare, advokat Per Wiesel, ville avvakta med all slutplädering till dess att sista vittnet hörts.

Ingen teknisk bevisning

34-åringen nekar till brott och säger sig inte ha varit på platsen vid tiden för mordet. Två kamrater har under ed pekat ut honom som gärningsman, men båda vittnena var inledningsvis häktade misstänkta för dådet. Något som inte går att bortse ifrån även om båda senare helt friats från misstankarna av polis och åklagare.

Åklagaren ansåg dock att alla vittnen sammantaget gjort att det finns övertygande bevisning för att 34-åringen är gärningsmannen. Trots att teknisk bevisning saknas.

Det var den 17 oktober föra året som 32-åringen hittades döende utanför en port på Öster i Gävle. Han var svårt knivhuggen och hans liv gick inte att rädda.

”Andra cykeln du sparkar sönder”

Den nu misstänkte 34-åringen och offret hade varit tillsammans tidigare under dagen.

Enligt ett av ögonvittnena ska 34-årigen ha skrikit att ”nu är det andra cykeln du sparkar sönder för mig” innan han högg ner honom.

Något datum för avslutningsdag är inte spikat.