Regeringen presenterar höstbudgeten

Publicerad 2015-09-21

Aftonbladet rapporterar direkt från budgetsläppet hela dagen

En stor del av hushållen uppges förlora på regeringens ekonomiska politik, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt tidningen finns inte de uppgifterna med i höstbudgeten.
Men det förnekar regeringen.

– Det är inte korrekt, säger Fredrik Kornebäck, pressekreteare hos finansminister Magdalena Andersson.

I dag lämnade regeringen höstbudgeten till riksdagen.

Klockan 12:30 gick finansminister Magdalena Andersson den traditionella budgetpromenaden.

Svenska Dagbladet rapporterar om Finansdepartementets egna uträkningar, som påstås visa att 80 procent av hushållen förlorar i disponibel inkomst på regeringens politik.

Dessa siffror påstås dock inte finnas med i budgetluntan som Andersson bar till riksdagen i dag, enligt tidningen.

– Finansministern har sagt att materialet inte ska vara med i budgeten och därför är det borta. Regeringen vill mörka att det är så här effekterna av politiken ser ut, säger en källa till SvD.

Regeringen förnekar

Men uppgifterna om att siffrorna mörkas förnekas av regeringen. Tabellen över hur budgetens fördelningseffekter ser ut finns med i budgeten, uppger företrädare för Finansdepartementet för Aftonbladet.

Uppgiften om att 80 procent av hushållen förlorar på budgeten ska heller inte stämma. Den korrekta siffran är 60 procent, enligt regeringen.

”Svåra att räkna på”

På pressträffen efter att budgeten släpps sa finansminister Magdalena Andersson att alla tabeller som brukar finnas med i budgetpropositionen är med även i år.

– Det finns med i tabellbilagan. När vi finansierar alla åtaganden krona för krona blir det en lite skev bild, flera av satsningarna syns inte eftersom de är svåra att räkna på.

Följ ämnen i artikeln