Så klarar du dig igenom ”årets deppigaste dag”

avEneida Berisha

Svårt att komma upp ur sängen imorse? Kändes allt grått och tråkigt? Det har inget med dig att göra – det är ”Blue monday”. Så här klarar du dig igenom årets deppigaste dag.

Det är kallt, mörkt, slaskigt och du har ont om pengar. Det är flera faktorer som gör just denna dag till årets mest deprimerande dag.

Det finns nämligen en matematisk beräkning som visar sambandet mellan väder, skuldnivåer, köpkraft och veckodag – som alla samverkar den tredje måndagen i januari varje år. Sedan en reklambyrå skapade formeln år 2005 har dagen kallats ”Blue monday”.

I år inträffar den 21 januari och vi har en jobbig tid framför oss. Julen är över, nyårslöften har hunnit brytas, det är långt kvar till någon röd dag, löning var för en månad sedan och sist men inte minst – det är slask överallt.

Men misströsta inte – här är fem tips som hjälper dig igenom dagen.

1. Skippa inga måltider

Låter tjatigt – men går inte att betona nog.

Se till att du får i dig en stabil frukost, en redig lunch, något mellanmål innan det är dags för middag. För att orka med dagen måste din kropp vara påfylld med energi!

2. Scrolla mindre

Tar du upp mobilen för att kolla dina notifikationer så fort du vaknat? Försök låta bli!

Istället för att kolla vad dina vänner haft för sig varför inte sätta på en härlig låt eller ta en lång dusch? Du har troligtvis inte missat så mycket under de åtta timmarna du sovit.

3. Gör (roliga) planer för kvällen

Det är trögt nog att försöka ta sig upp på en seg måndag – men inte lika om du har något roligt att se fram emot.

Ett biobesök, en middag, en after work eller bara en kort fika med en vän kan underlätta de där sista timmarna på jobbet.

4. Påbörja något nytt (som inte är en diet)

Har du funderat på att börja med någon ny sport, köpa den där boken eller börja kolla på den där serien folk har tjatat om? Vad väntar du på?

Påbörja världens mest hatade måndag med att börja med något nytt!

5. Var produktiv

Lättare sagt än gjort – men inte omöjligt. Om du lyckas få till en bra start på veckan så flyter resten av den på.

Att göra en lista med saker du vill få gjort kan vara ett bra sätt att känna sig effektiv på, även om du bara bockar av ”en enda grej”.

Funkar inga av dessa tips så kom i håg att du inte är ensam med att känna att dagen suger!

ARTIKELN HANDLAR OM

Vintertid

Väder