Polisen efterlyser föräldrar – efter kaosartad nollning

avBabs Drougge

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att en nollning i Linköping spårat ur går polisen ut med en ”efterlysning” på sociala medier.

”Var det din 16-åriga dotter som ensam försökte minnas hemadressen tillsammans med en okänd man?”, skriver polisen på Facebook.

Höstterminen drog förra veckan i gång på många håll i landet och med den ungdomarnas egen inskolningsritual.

I Linköping gick en nollning så pass illa att polisen tvingades lägga en hel del resurser på att ta hand om ungdomarna. Linköpingspolisen går därför ut med en efterlysning på sociala medier.

”Vi efterlyser vårdnadshavare till ett antal hundra ungdomar som under fredagskvällen befann sig i mörka skogspartier och i citykärnan”.

Så inleds inlägget som väckt starka reaktioner på Facebook. Därefter följer exempel på scener som utspelade sig under kvällen.

Var det din dotter som gick i blöja på Trädgårdstorget, nedkladdad från topp till tå och skrikandes ’hora’? Din son som slogs mitt i centrum? Eller din dotter som kräktes och grät under transport till Tillnyktringsenheten? Din son som skrek ’snutjävel’ och visade fingret mot mina kollegor? Din 16-åriga dotter som ensam försökte minnas hemadressen tillsammans med en okänd man?”.

Uppenbar förnedringsdel

Inlägget är författat av Niklas Roosvall, gruppchef vid områdespolisen i Linköping. Han berättar för Expressen att ett tiotal ungdomar fick tas omhand för tillnyktring under kvällen.

– För oss i vuxenvärlden är det uppenbart att det är en förnedringsdel. Sen är det många ungdomar som tycker att det är roligt, och det är kanske inte de som blir mest påverkade. För många är det roligt i början, men sen blir det inte roligt när man inte har kontroll på sig själv och sina kompisar, säger Niklas Roosvall till Expressen.

Föräldrar inte närvarande

Med inlägget vill han uppmana föräldrar att bli mer uppmärksamma på vad ungdomarna gör.

– Föräldrarna är inte närvarande på det sätt som vi önskar och som samhället skulle behöva. Föräldrarna har stor respekt för barnen. Det är bra, men i de här lägena bör man vara lite mer nyfiken och ta ett lite större föräldraansvar, säger han till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM