Kyssen som hyllas – fem år efter att förbudet upphävdes

Publicerad 2016-02-16

Bröllopet mellan Shane Adriano (vänster) och Tristian Resz (höger) ägde rum i torsdags.

Militärerna Shane Adriano och Tristian Resz hade planerat ett lugnt bröllop med de närmaste vännerna, men deras bröllopskyss fick stor uppmärksamhet i sociala medier, skriver Daily Mail.

För fem år sedan hade det varit omöjligt för amerikanerna Shane Adriano och Tristian Resz att arbeta som militärer och samtidigt vara öppna med sitt förhållande. Den amerikanska militärens förbud mot öppet homosexuell personal upphävdes officiellt i september 2011. När Shane Adriano och Tristian Resz nu gifte sig i Greene County tingshus i Springfield hade de planerat ett lugnt bröllop med de närmaste vännerna. Några timmar efter bröllopet publicerade den amerikanska militären en bild på parets bröllopskyss på sin Facebooksida. Fyra dagar senare hade bilden gillats över 4400 gånger och de positiva kommentarerna lät inte vänta på sig. En Facebook-användare, Alexandria Recker, skrev:
”Om jag kunde säga grattis en miljon gånger, så skulle jag göra det. Låt inte någon få er att känna att ert äktenskap är mindre värt än deras. De är bara avundsjuka för att ni har modet att ha på er den där uniformen och vara lyckliga tillsammans med era drömmars man.” 

Militärer glada över utvecklingen

Många av kommentarerna skrevs av före detta militärer som var glada över att utvecklingen inom militären har kommit så långt.

”Om det här bara hade varit möjligt när jag arbetade för flygvapnet i Tyskland 1967. Åh, vilket lyckligt liv det hade varit. Det var så mycket hemlighetsmakeri och jag berättade bara för några få vänner.”, skrev användaren Rudy Medina.

När förbudet mot att vara öppet homosexuell upphävdes 2011, banade det väg för en ny era i den amerikanska miltären. President Barack Obama sa vid tidpunkten att han välkomnade slutet för en policy som har tvingat homosexuella personer att ljuga om vilka de är.

”Väntade mig inte att så många skulle gilla”

Det nygifta paret planerar nu att flytta till Waynesville, där de först träffades förra hösten och blev ”kära vid första ögonkastet”. De är glada över det positiva mottagande som bilden fick.

– Vi fick några negativa kommentarer, men jag väntade mig inte att så många skulle gilla den och dela den om och om igen, säger Tristian Resz till Daily Mail.

Följ ämnen i artikeln