Utredaren sågar MSB:s brandberedskap: "Fruktansvärt pinsamt”

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2019-04-24

Risken för skogsbränder är ovanligt hög – och situationen är allvarlig.

Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samtidigt säger sig vara bättre förberedda än tidigare år.

Men det räcker inte menar Aud Sjökvist, som utredde arbetet med Västmanlandsbranden 2014.

– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt om vi i år igen ska vara beroende av att få en massa hjälp utifrån.

Årets skogsbränder rasar redan på flera håll i landet och i år har gräsbrandssäsongen och skogsbrandssäsongen överlappat varandra och enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är brandrisken ovanligt hög i flera delar av södra och mellersta Sverige.

– Det ser väldigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning.

På en presskonferens under onsdagen presenterade MSB en rad åtgärder för hur man ska vara bättre förberedda på att hantera skogsbränder i år jämfört med förra året då de mest omfattande skogsbränderna på flera hundra år rasade i Sverige. Det handlar bland annat om att ta fram vägledning för eldningsförbud, öka antalet skogsbrandsdepåer från 15 till 24 stycken samt att stärka samarbetet med internationella aktörer.

– Vi har förstärkt beredskapen med helikoptrar och har tillgång till uppemot 30 stycken som mest och dessa har i bästa fall en inställelsetid på 90 minuter, säger Anneli Bergholm Söder.

Sågar beredskapen

Men det är inte tillräckligt, säger Aud Sjökvist, regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden 2014.

– Det är mycket ord. Jag tror att det är bra att man gör det men det räcker inte särskilt långt och det är mycket som återstår innan vi har de nationella resurserna på plats som behövs och jag skulle vilja säga att det kommer att ta lång tid om det ska gå i den här takten, säger Aud Sjökvist.

Hon menar att man borde ha agerat snabbare och att Sverige har halkat efter, jämfört med andra länder.

Utan hjälp – vid riktigt krisläge

Förra sommarens skogsbränder resulterade i den största EU-hjälpinsatsen någonsin, med brandflygplan från Italien och Frankrike och brandmän från ett antal europeiska länder på plats.

– Så här långt har vi kunnat få stöd från EU men om vi ska ha de här torra somrarna då måste vi ha några egna resurser, det går inte att vara beroende av andra, säger Aud Sjökvist och tillägger:

– Sverige säger sig vara långt framme i olika sammanhang men vad gör vi den dagen som Europa behöver resurserna själva, det är ju inte något som bara står och väntar på att tas i anspråk så om det blir ett riktigt, riktigt krisläge står vi utan den här hjälpen.

Den tidigare brandutredaren menar att man måste agera snabbare och inse allvaret.

– Politikerna måste måste att man behöver satsa och att det i grunden är den kommunala räddningstjänsten som måste förstärkas. Det ser bedrövligt ut på många håll i landet där man under många år skurit ner och slimmat organisationerna och det får vi betala för nu.

– Det viktigaste är att man inser allvaret och att politikerna faktiskt ändrar sin syn på det och inte försöker bortförklara allt som att det inte går att planera för.