Nordiska länder stärker katastrofsamarbete

Carin Fock/TT

Publicerad 2020-02-06

Konsekvenserna av klimatförändringarna kan i framtiden bli för svåra att hantera på egen hand.

Därför lovar nu Nordens beredskapsmyndigheter att hjälpa varandra när trycket vid olika katastrofer blir för hårt.

Generaldirektörerna från beredskapsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge har vid ett möte i Köpenhamn skrivit en gemensam avsiktsförklaring, och enats om att stärka det samarbetet.

– Vi knyter ihop de nordiska länderna ännu mer genom att träna ihop och använda samma metoder när vi till exempel angriper skogsbränder. Vi ska hjälpa varandra när vi får det riktigt besvärligt och ska vi jobba ihop måste vi också förstå varandra och arbeta på liknande sätt, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Samarbetet ses som en nödvändighet på grund av pågående klimatförändringar, och kommer att ha särskilt fokus på hantering av extrema väderhändelser som skogsbränder, torka och översvämningar.

– För oss som jobbar med beredskap är det här ett stort och viktigt steg. Det är ett resultat av skogsbränderna 2018, då vi insåg att vi var för svaga för att bekämpa bränderna på egen hand.

Sverige har presenterat vilka resurser som MSB kan bidra med.

– Vi har helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer. Samarbetet gör att vi kan hjälpa till med våra resurser, men vi får också tillgång till de andra ländernas utrustning, personal och kunskaper. Danmark och Norge hjälpte till exempel till med brandfordon, helikoptrar och personal under skogsbränderna 2018, säger Dan Eliasson.