Utredning: Dödlig björnattack kunde ej hindras

avTT

Foto: Alan Rogers/AP/TT
En annan grizzlybjörn. Arkivbild.

Förra året dödade en grizzlybjörn en mamma och hennes tio månader gamla dotter i nordvästra Kanada. Nu visar statlig utredningen att björnen desperat sökte efter mat och att den var skadad, skriver The Guardian.

Attacken skedde i närheten av familjens stuga i Yukonterritoriet i november. Björnen var en 18 år gammal hane som var kraftigt utmärglad och saknade de nödvändiga fettdepåer som djuret behöver för att gå i ide.

– Björnen hade börjat leta efter ovanliga matkällor och hade smärtor från att tidigare ha ätit ett piggsvin, säger territoriets chef Gordon Hitchcock till reportrar.

Piggarna hade stuckit hål på björnens magsäck och sannolikt orsakat den kraftig smärta.

Den ska ha fått syn på mamman och dottern efter att ha följt spår i snön.

– Attacken verkar ha skett plötsligt. Allt tyder på att hon inte hade tid att reagera, säger Hitchcock.

När kvinnans make kom tillbaka till stugan gick grizzlybjörnen till attack mot honom också, men han lyckades döda björnen med fyra skott. Strax därefter hittade han frun och dottern. En obduktion visar att de båda dog nästan omedelbart efter attacken.

Myndigheterna har berömt familjens säkerhetstänk i att de inte förvarade mat i närheten av stugan samt vidtog andra åtgärder. Myndigheterna påtalar också att björnattacker är extremt ovanliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Björnar

Kanada