Kroppsdel i misstänkt mord var konstgjord

Uppdaterad 2019-09-28 | Publicerad 2019-09-27

På torsdagen anhölls två personer misstänkta för mord efter att ett vittne sett, och fotograferat, en förmodad kroppsdel i Göteborg.

Men nu har det visat sig att kroppsdelen i själva verket var stulen filmrekvisita.

– Det var först när polisen knackade på dörren som jag upptäckte att armen försvunnit från farstubron, säger attributmakaren Anders Muammar.

Tidigt på torsdagsmorgonen anhölls en man och en kvinna misstänkta för mord efter att polisen larmats om en kroppsdel i en bil i Angered.

På fredagen släpptes de båda på fri fot efter att ärendet tagit en oväntad vändning. Den förmodade kroppsdelen var egentligen en fejkarm.

– Vi fick in uppgifter i går som vi följde upp i dag. Det visar sig att det här, av allt att döma är rekvisita, en gummihistoria. Otroligt välgjord. Det är den som de här personerna har lagt vantarna på och fått med sig i bilen, säger åklagare Carl-Henrik Andersson till Göteborgs-Posten.

Tidigt på torsdagsmorgonen anhölls en man och en kvinna misstänkta för mord efter att polisen larmats om en kroppsdel i en bil i Angered.

”Polisen knackade på”

Småningom stod det klart att den konstgjorda kroppsdelen egentligen tillhörde Anders Muammar. På fredagsmorgonen fick attributmakaren oväntat besök då två civilpoliser åkte ut till hans lilla stuga i Kungälv och knackade på dörren.

–De ställde en del frågor och jag berättade att jag bygger kroppsdelar och visade upp några stycken. Även om de inte gav några detaljer verkade det som att armen blivit en del av någon utredning, säger Anders Muammar.

När hans kompisar började skickade artiklar om det misstänkta mordet stärktes Anders teori ytterligare. Armen, som han tillverkade för cirka fyra år sedan, hade verkligen hamnat på villovägar.

– Det var först när polisen knackade på dörren som jag upptäckte att armen försvunnit från farstubron. Den hade legat där i ett par år, och du vet hur det är med inredning, tillslut blir man blind för sina egna saker.

Anders Muammar gjorde armen för flera år sedan.

Skådespelare behövde fejkarm

Det var inte vilken konstgjord kroppsdel som helst som försvunnit från farstun. Den ickemänskliga armen i silikon har använts vid inspelningen av en av polisfilmerna om Johan Falk. Något som P4 Göteborg var först att rapportera.

– Exakt vad den användes till är lite osäkert, men jag tror att det var en skådespelare som behövde en fejkarm eftersom de skulle bryta fingrarna på honom, säger Anders och fortsätter:

– Då skulle armen inte se avsliten ut men senare byggde vi om den till en annan film eller musikvideo.

Om den omtalade armen kommer tillbaka till sin rätta ägare återstår att se. Får Anders tillbaka den vet han i alla fall var den ska placeras.

– Nu när den har en historia så är det ju roligt om den får ligga kvar på farstun. Men den här gången kanske jag ger den en kniv så blir den ännu farligare.

Inte första gången

Det är inte första gången som hans konstgjorda kroppsdelar orsakar uppståndelse, samma sak hände 2005.

Anders hade då tillverkat tarmar, ögon och fingrar till en utomhusteater. Dagen innan föreställningen körde han till gläntan där allt skulle riggas upp, men plötsligt pajade kopplingen och bilen blev stående.

– Eftersom jag hade alla saker i bilen tänkte jag att den kunde stå kvar till dagen därpå, men när jag kom tillbaka var det avspärrat.

– När jag gick fram och berättade för polisen att det var min bil och att alla kroppsdelar i den var fejk så blev de väldigt lättade över att ingen riktig seriemördare gick lös.

Följ ämnen i artikeln