Högsta stödet hittills för Sverigedemokraterna

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Sverigedemokraternas stöd ökar till den högsta notering någonsin i Sifos mätningar. Arkivbild.

Sverigedemokraterna ökar till 20,2 procent av väljarstödet i Sifos septembermätning. Partiet får därmed den högsta siffran hittills i opinionsinstitutets mätningar.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. För SD rör det sig om en ökning med två procentenheter sedan mätningen i augusti.

En del av förklaringen till ökningen kan vara debatten om kriminalitet som under de senaste veckorna tagit stor plats, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det har varit diskussioner om skjutningar och mord. Tittar man på var väljarna tycker att SD har en stark position, så är det just de frågorna, säger han till Svenska Dagbladet.

Ökningen beror också till viss del på att partiet har vuxit där det tidigare haft ett svagt stöd – i Stockholmsområdet. Av de tillfrågade stockholmarna uppger 17,1 procent att de skulle rösta på SD om det var val i dag.

Kristdemokraterna minskar med drygt en procentenhet till 7,3 procent. Partiets stöd har sjunkit ända sedan mätningen före EU-valet i maj, då partiet nådde 12 procent. Liberalerna ökar till 4,2 procent i september jämfört med 3,8 procent i augusti och tar sig därmed över riksdagsspärren.

Förändringen i väljarstöd är statistiskt säkerställd bara för Sverigedemokraterna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM