Ökad optimism efter fångutväxling

TT

Publicerad 2019-09-07

Fångutväxlingen mellan Ukraina och Ryssland tas emot positivt i omvärlden.

I Kiev möttes hemvändarna av jublande anhöriga. Men i Moskva stökades mottagandet snabbt över.

Flygplanen med 35 ryska respektive 35 ukrainska fångar landade ungefär samtidigt på lördagseftermiddagen i Kiev och Moskva.

Ett stort medieuppbåd väntade på Kievs flygplats Boryspil. Bland fångarna fanns den ukrainske regissören Oleg Sentsov. För fyra år sedan dömdes han i Ryssland till 20 år i fängelse, anklagad för att ha planerat terrordåd.

– Jag vill tacka alla som har kämpat för oss, sade Sentsov.

Omtumlande glädjescener utspelade sig när vänner och anhöriga kastade sig över sina saknade.

På flygplatsen Vnukovo 2 i Moskva var stämningen mer diskret. Utan större ceremonier slussades de ryska ex-fångarna in i bussar och kördes iväg.

Närmare fred

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev på Boryspil utväxlingen som "ett första steg" för att avsluta kriget.

– Vi måste ta varje steg för att få ett slut på detta fruktansvärda krig, sade han och syftade på våldet som pågått sedan Rysslands annektering av Krim 2014.

Sentsov greps samma år efter att ha uttryckt stark kritik mot ryska annekteringen. Ryska åklagare åtalade honom för att ha skapat en förbjuden nationalistisk rörelse i Ukraina. Det stränga straffet väckte internationella protester.

Förra året mottog Sentsov EU:s Sacharovpris för tankefrihet, döpt efter den ryske fredsaktivisten Andrej Sacharov.

"Liten islossning"

Ingmar Oldberg, medarbetare inom Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, tror att utväxlingen kan förbättra relationerna mellan Ryssland och Ukraina.

– Det är en öppning, en liten islossning, länderna emellan.

Han ser fångutväxlingen som en något större diplomatisk framgång för Ukraina än för Ryssland.

– Zelenskyj har en stark ställning även om det kan komma en del kritik för att han har gett efter för Ryssland. Det var ju ett vallöfte han hade att få till en fångutväxling och bättre relationer med Ryssland, säger Oldberg till TT.

Nederländsk harm

Även om mycket av uppmärksamheten hamnade på de ukrainare som fick återse sina nära och kära väckte även de ryska återvändarna reaktioner. Framför allt den man som anklagas för att ha en nyckelroll i nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 över östra Ukraina 2014.

Samtliga 298 ombord dog i kraschen som skedde i ett område där hårda strider rasade mellan den ukrainska regeringssidan och ryskspråkiga rebeller.

Många av passagerarna som dog var från Nederländerna, där regeringen beklagar utväxlingen av mannen, skriver AFP. Dock hann mannen förhöras och lämna vittnesmål före fångutväxlingen.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten var utväxlingen av mannen ett villkor från Moskva för att fångväxlingen överhuvudtaget skulle genomföras.

Nya samtal snart

Annars reagerade flera länder positivt på utväxlingen.

"Mycket bra nyheter, kanske ett första jättesteg mot fred. Grattis till båda länderna!" twittrade USA:s president Donald Trump.

Hoppet har nu ökat att förhandlingarna om östra Ukrainas framtid i det så kallade Normandieformatet – där Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland ingår – ska ta fart efter att ha fastnat 2016.

För Tysklands förbundskansler Angela Merkel innebär utväxlingen ett "hoppfullt tecken". I ett uttalande uppmanar hon parterna att hedra den 2015 framförhandlade vapenvilan.

Även Frankrike välkomnar genombrottet mellan Ryssland och Ukraina. "Det är en gest som visar ländernas villighet att förnya sin dialog", säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian och ställer i utsikt "konkreta nya framsteg de kommande veckorna" med franskt och tyskt förhandlingsstöd.