Bolsonaro attackerar Macrons fru: ”Extremt respektlöst”

Publicerad 2019-08-27

Emmanuel Macron har anklagat Jair Bolsonaro för att ha ljugit om omfattningen av skogsbränderna i Amazonas.

Kritiken har besvarats med påhopp på den franska presidentfrun.

Attacken beskrivs som ”extremt respektlöst” av Macron.

Bråket mellan Frankrikes Macron och Brasiliens Bolsonaro har urartat i ett upphetsat ordkrig med personangrep.

En anhängare till den brasilianske presidenten har lagt ut en bild på Macrons hustru Brigitte Macron bredvid Bolsonaros 29 år yngre fru och skrivit:

”Förstår ni nu varför Macron förföljer Bolsonaro?”.

Helgens Facebookinlägg verkar ha roat den brasilianske presidenten som kommenterade:

”Förnedra honom inte... haha”.

Det är oklart vem som kontrollerade kontot när kommentaren gjordes. Men en en ursäkt från Bolsonaro lyser med sin frånvaro.

Jair Bolsonaro och hans fru Michelle Bolsonaro.

”Sorgligt för honom”

Vid lunchtid på måndagen svarade den franska presidenten på personangreppet. Han beskriver det som ”extremt respektlös”.

– Framförallt är det sorgligt för honom och för brasilianerna. Jag tror att Brasiliens kvinnor känner viss skam för att deras president beter sig så här. Jag känner stor vänskap och respekt gentemot det brasilianska folket, men jag hoppas att de mycket snart får en president som vet hur man uppför sig.

Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron.

”Ett ingenmansland”

På G7-toppmötets sista dag i Biarritz meddelade ledarna för Frankrike, USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Kanada och Japan att man är överens om att skänka 20 miljoner euro, drygt 214 miljoner kronor, i nödhjälp för att försöka stoppa bränderna i Amazonas.

Frankrike har även erbjudit militär hjälp för att släcka bränderna.

Men responsen från den brasilianska regeringen har varit sval. Toppmötet avslutades under måndagen men det är fortfarande oklart om landet kommer att acceptera hjälpen eller inte.

”Vi kan inte acceptera att en president, Macron, riktar oresonliga och irrationella attacker mot Amazonas, och inte heller han försöker dölja sina avsikter bakom G7:s ’allians’ för att ’rädda’ Amazonas, som om vi vore en koloni eller ett ingenmansland”, skrev Jair Bolsonaro på Twitter.

Emmanuel Macron har tidigare kritiserat den brasilianske presidentens hantering av den enorma skogsbrand som omsluter världens största regnskog i Amazonas. Han hotar nu med att stoppa EU:s frihandelsavtal med Brasilien om inte mer görs för att skydda regnskogen.

PODD: Experten: Så farliga är bränderna i Amazonas

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de stora bränderna som rasar i Amazonas – och i flera andra regnskogar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen