Då använder hemtjänsten skyddsutrustning

Publicerad 2020-04-02

Besök hos personer som smittats av coronaviruset eller har vanlig influensa.

Det är tillfällena då hemtjänsten i Malmö väljer att använda sig av skyddsutrustning.

Att använda det oftare är inte något som är aktuellt.

– Vi måste använda den där det bäst behövs, säger Åsa Ollerstam Lundh, avdelningschef för ordinärt boende.

Trycket på hemtjänsten i Malmö har varit stort sedan coronautbrottet. Aftonbladet har tidigare berättat att biståndsansökningarna om hemtjänst ökat kraftigt.

När det gäller rutinerna i kommunen har de dock inte förändrats i någon större utsträckning, för personer som använder sig av hemtjänst.

– Det som har tillkommit är speciella rutiner för hur vi skyddar oss när det är någon med känd smitta (av coronaviruset). Annars är det samma rutiner som vi har annars, säger Åsa Ollerstam Lundh, avdelningschef för ordinärt boende i Malmö stad.

De speciella rutiner som används om det visar sig att någon som nyttjar hemtjänst smittats av coronaviruset är dock i grund och botten väldigt lika rutinerna personal har vid ett vanligt influensafall.

Inga extra rutiner

– Det är skyddsförkläde, handskar, handsprit, munskydd och visir eller glasögon. Detta tas på och av på ett speciellt sätt, säger Åsa Ollerstam Lundh.

Hur gör ni för att skydda personalen i de fall det inte handlar om någon som visat sig smittad?

– Då tillämpar vi basal hygien. Det handlar om att tvätta händerna, använda handsprit, ha skyddsförkläde och ha handskar på rätt sätt. Man ska kortärmat och om man har längre hår ska det vara uppsatt. Man ska inte ha smycken på händer, underarmar eller så att det hänger ner. Det tillämpar vi alltid.

Några extra rutiner med anledning av coronaviruset har hemtjänsten i Malmö stad inte vidtagit för sin personal. När det gäller att skydda de äldre handlar mycket om att hantera skyddsutrustningen på rätt sätt om personal sedan åker vidare till någon annan äldre samt att vara noggrann med sin handhygien och att stanna hemma vid minsta symtom.

Åsa Ollerstam Lundh.

Räcker inte till

– Det vi följer är att vi använder skyddsutrustning vid rätt tillfälle - det vill säga när det finns smitta. Annars ska övrig basal handhygien räcka för att skydda medarbetare och äldre.

Men samtidigt har ju myndigheterna varit tydliga med alla inte uppvisar symtom.

– Vi kan bara gå på de rekommendationer vi har från Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien på Region Skåne. Vi följer allt därifrån. Vi följer det som är sagt och gör inga undantag från det.

I en debattartikel i Aftonbladet riktade Lena Einhorn, virolog, kraftig kritik mot hemtjänsten. Hon menar att systemet i coronatider förvandlas till en dödsfälla och anser att all hemtjänstpersonal måste bära skyddsutrustning.

– Som situationen ser ut är skyddsutrustning en bristvara, inte bara i Malmö stad utan i hela landet. Då måste vi använda den där det bäst behövs. Annars kommer den inte räcka till när den verkligen behövs. Det är en parameter, säger Ollerstam Lundh och fortsätter:

Utbildas via film

– Det andra är det som jag sagt. Att vi använder skyddsutrustningen när den behövs, där den behövs och på rätt sätt. Praktiserar vi basal hygien i övrigt ska det inte vara någon fara.

SVT Södertälje har rapporterat att hemtjänstanställda i Södertälje och Nykvarn med anledning av den unika situationen utbildats i hygien och coronahantering.

– Det är klart att vi tagit upp det lite extra (basal hygien). Sen har vi gjort en film man kan se om och om igen. Den är rätt kort men väldigt informativ, så absolut har vi också gjort det.

Malmö stad följer strikt rekommendationerna från Folkhälsomyndigeten och Vårdhygien hos Region Skåne.

Inom hemtjänsten har Malmö enligt Åsa Ollerstam Lundh inte haft något konstaterat coronafall.