Ny satsning ska stoppa adress-bedragare

TT

Publicerad 2020-02-26

En ny digital tjänst från Skatteverket ska göra det lättare att anmäla om någon är felaktigt skriven på den egna adressen. Arkivbild.

Cirka 119 000 personer i Sverige är folkbokförda på en annan adress än de bor enligt Skatteverket. En ny digital tjänst ska nu förenkla för privatpersoner att se och anmäla om någon är obehörigt skriven på den egna adressen.

"Vi ser båda avsiktliga och oavsiktliga fel. Alla vet tyvärr inte att de ska vara skrivna där de faktiskt bor, även på studentrum, inneboende eller i andra hand. Men för en del personer finns det ekonomiska fördelar att vara felaktigt folkbokförd, exempelvis för skatt, bostadsbidrag och annat", säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Sedan förra året är det brottsligt att avsiktligen folkbokföra sig på fel adress och i fjol fick Skatteverket in 35 000 anmälningar om felaktiga folkbokföringar. Den nya tjänsten "Visa folkbokförd på samma adress" ska underlätta för fler att anmäla.

"Oavsett orsaken till felet så skapar det otrygghet om någon annan är folkbokförd på den egna adressen. Det kan också innebära ekonomiska konsekvenser. Därför vill vi göra det enklare att anmäla fel och också förbättra vår hantering för att fel ska kunna åtgärdas så snabbt som möjligt", säger Peter Sävje, utvecklingschef på Skatteverket.

Majoriteten av svenskarna, 98 procent, är dock rätt folkbokförda.

Följ ämnen i artikeln