Började kräkas i trapphus – spärrades av

Publicerad 2024-02-21

Två män och två barn började kräkas efter att de gått ut i trapphuset i ett lägenhetshus i Upplands Väsby.

Först visste varken räddningstjänsten eller polisen vad det plötsliga insjuknandet beror på.

Nu ska polisen ha svaret.

En man och två barn började kräkas efter att de gått ut i trapphuset i ett lägenhetshus i Upplands Väsby under förmiddagen.

Ytterligare en man som var i trapphuset började kräkas, men varken räddningstjänsten eller polisen visste inledningsvis vad det berodde på.

– Räddningstjänsten håller på att vädra ur trapphuset, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i region Stockholm.

Räddningstjänsten var på plats med kemdykare för att ta reda på vad som låg bakom kräkningarna.

Trapphuset spärrades av och andra boende i trapphuset fick inte lämna sina lägenheter. Även ett intilliggande trapphus spärrades av.

Personerna som kräktes ska under eftermiddagen ha börjat må bättre, enligt polisen. En av männen fördes till sjukhus för kontroll. De två barnen och deras pappa ska ha kunnat lämna platsen.

Vid 15.20 meddelar polisen att de har hävt alla avspärrningar. Enligt polisen ska prover nu ha visat att det rör sig om sjukdomsfall.

Kläder in för kontroll – till Umeå

Innan proverna hade analyserats skulle de som kräkts ha fått lämna ifrån sig sina kläder för att de skulle skickas till Umeå för kontroll.

– Det är där uppe expertisen finns om kemikalier och farliga ämnen, säger Rebecca Landberg.

Själva provsvaren skulle inte ta så lång tid att få, men att kläderna ska transporteras till Umeå kommer däremot göra att det tar tid innan det går att bekräfta vad som orsakat kräkningarna.

Under eftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om en kvinna som kräkts i en trappuppgång på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det finns däremot ingen koppling mellan fallet och de bekräftade från Upplands Väsby.

– Det är två helt olika larm. Vi har polis och räddningstjänst på plats, men det finns i nuläget inget som pekar på att de har med varandra att göra, säger Rebecca Landberg.

Följ ämnen i artikeln