Ryssland: Förstärker militärt i väst – efter Sveriges Natoansökan

Publicerad 2022-12-21

Ryssland placerar militära styrkor i landets västra delar, rapporterar Ria.

Förstärkningen är ett svar på Sveriges och Finlands Natoansökan, enligt försvarsminister Sjojgu.

– Det är nödvändigt, säger han.

Under ett möte med Vladimir Putin och den högsta militärstaben meddelade försvarsminister Sergej Sjojgu att den ryska försvarsmakten ska förstärkas.

En miljon försvarsanställda ska bli 1,5 miljoner och personer upp till 30 år ska från och med nu omfattas av värnplikten.

Därefter meddelade han att man även kommer att placera nya militära styrkor i de nordvästra delarna av landet.

Sveriges och Finlands Natoansökan pekas ut som anledningen bakom.

– Med tanke på Natos önskan att bygga upp militär kapacitet nära den ryska gränsen, samt utöka den nordatlantiska alliansen mot Finland och Sverige, är det nödvändigt att skapa en lämplig enhet av soldater i nordvästra Ryssland.

Sergej Sjojgu.

”I krig med hela Nato”

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius är inte förvånad över draget.

– Det är ett sätt för Ryssland att visa att man inte bara är i krig med Ukraina utan med hela Nato. På så vis vill den ryska sidan tala om att de är beredda på allting där det finns gräns mot Nato.

Hur har reaktionerna varit?

– Jag tror inte att det är någon som är förvånad. Nato har tydligt påpekat att förstärkningen görs i ett område som är känsligt för Ryssland. Området nära Arktis har beskrivits som ett av de mest strategiska områdena och det är där vi befinner oss. Sverige och Finland är relativt starka militärt och nu när de integreras blir Natos övertag betydligt större än tidigare.

”Svårt att fylla trupper”

Dixelius är dock inte säker på att det blir någon kraftig förstärkning av ryska trupper vid gränsen.

– Min teori är att de måste flytta trupper från andra ställen. Basen på Kolahalvön är en av mest militariserade i norra ryssland och de kan behöva sprida ut resurser därifrån på grund av den långa gränsen som blir mot Finland när de blir en del av Nato, säger han och tillägger:

– Frågan är om Ryssland har resurser att bygga upp något på kort sikt i närheten av vårt gränsområde när de har svårt att fylla trupper och ersätta resurser man förlorar i Ukraina. Det finns inte så mycket att ta av.