Frågan om Jomshofs öde väcks i riksdagen

Publicerad 2023-08-31

Oppositionen vill avsätta Richard Jomshof – men saknar majoritet.

Nu väcks frågan i riksdagens justitieutskott.

– Vi hoppas att regeringspartierna sätter Sveriges intresse före sin lojalitet med Sverigedemokraterna, säger Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet.

På torsdag samlas riksdagens justitieutskott. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet kommer då att väcka frågan om att entlediga ordförande Richard Jomshof (SD).

Huvudargumentet är att Jomshofs uttalande om islam är farligt för Sverige.

– Det är väldigt problematiskt att en person som så tydligt underminerar regeringens agerande i den här frågan och utsätter Sverige för stora säkerhetsrisker faktiskt sitter som ordförande i justitieutskottet. Det är väldigt sällan vi kommer fram till en sådan här slutsats, det är inget jag gillar, men landets intresse måste komma först, säger Ardalan Shekarabi.

Statsminister Ulf Kristersson har uppmanat allmänheten att besinna sig, men Richard Jomshof agerar med sina uttalanden rakt emot det, anser Shekarabi.

Ardalan Shekarabi.

Utsätter Sverige för fara

Aftonbladet har sökt de ordinarie ledamöterna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna men ingen har svarat. Partierna har tidigare meddelat att de inte stödjer kravet om att entlediga Jomshof.

Med tanke på majoritetsförhållandena i utskottet, hur ser möjligheterna ut för att lyckas?

– Det återstår att se. Vi väcker förslaget i morgon, sedan är det votering i utskottet nästa torsdag, säger Shekarabi.

L:s argument är att det finns en praxis att man inte byter ut ordförande under mandatperioden. Varför vill ni bryta mot praxis?

– För att han är direkt olämplig och att han utsätter Sverige för fara. Vi vill inte ändra praxis men det är ett mycket allvarligt läge vi befinner oss i. Vi ser vi inget annat alternativ än att agera.

Hoppas regeringspartierna tänker till

Paralleller har dragits till Vänsterpartisten Malcolm Momodou Jallow, som är ordförande i civilutskottet. Han uppmärksammades stort i samband med en protest i Almedalen förra året där han viftade med PKK-flagga. S-ledaren Magdalena Andersson har dömt ut agerandet som mycket olämpligt.

Malcolm Momodou Jallow.

Varför inte använda samma argument på Momodou Jallow?

– Om vi har utskottsordföranden som här och nu beter sig på ett direkt skadligt sätt för vårt land, då kommer den frågan dyka upp. Det vi har sett de senaste månaderna handlar om Richard Jomshof och hans agerande.

Är det ingen säkerhetsrisk att vifta med PKK-flagga?

– Det är ingen situation som är aktuell nu. Skulle det bli aktuellt får vi självklart ta ställning till det.

Ert krav döms ut som politiskt spel, hur ser du på det?

– Vår förhoppning var att regeringspartierna skulle lösa det här. Vi väntade ett antal veckor men när de inte gjorde det såg vi som vår skyldighet att aktualisera frågan. Vi hoppas att regeringspartierna ändå tänker till och sätter Sveriges intresse före sin lojalitet med Sverigedemokraterna.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof.

Richard Jomshof.

Följ ämnen i artikeln