Storbrand i Hamburg – varnade för giftig rök

Publicerad 2023-04-09

Giftig rök stiger från lagerlokalen i Hamburg.

En lagerlokal i området Rothenburgsort började brinna under söndagsmorgonen.

Ett svart moln bildades över området och varningar gick ut om giftig gas.

– Detta är en extraordinärt svår operation, sa en talesman från räddningstjänsten i Hamburg till Bild.

Branden startade vid klockan 04.30 i en lokal med lastbilar i. Omkringliggande byggnader började också brinna, enligt tyska medier stod hela kvarteret i brand.

Vinden drev sedan den giftiga röken mot centrala Hamburg, rapporterade tyska Bild. Delar av centrala Hamburg rapporterades ha mörklagts av röken.

Läckte giftig gas

Räddningstjänsten beskrev branden som ”extremt farlig” och människor evakuerades från området. Myndigheterna uppmanade även boende i området att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar.

Enligt den tyska tv-kanalen Deutsche Welle läckte det svavelväte från branden, en giftig gas. Brandmän på platsen har synts använda gasmasker.

Över 200 brandmän arbetade med att bekämpa branden, rapporterade Hamburger Morgen Post.

”Rör sig mot stadens centrum”

På Twitter gick polisen i Hamburg ut med en varning till allmänheten: ”Branden i en lagerlokal påverkar luften som kan innehålla kemiska komponenter. Röken rör sig mot stadens centrum!"

Branden ställde även till det i kollektivtrafiken. Järnvägsbolaget DB meddelade att en del tåg ställdes in till följd av branden och förseningar uppstod på flera håll i Tyskland.

Släckningsarbetet fortsätter

Under eftermiddagen drogs varningen för ”extrem fara” tillbaka. Mätningar som räddningstjänsten genomförde visade att det inte var några farliga mängder gift i luften, rapporter Hamburger Morgen Post. Räddningstjänsten beräknar dock att släckningsarbetet kommer att pågå under hela söndagen.

Orsaken till branden är ännu oklar. Enligt initiala uppgifter ska ingen ha kommit till skada.

Följ ämnen i artikeln