Efter granskning – miljonbidrag till ideella organisationer kan avvecklas

Publicerad 2024-03-07

Allmänna arvsfonden, som delar ut miljoner till ideella organisationer, bör avvecklas.

Det föreslår Riksrevisionen efter att de granskat fonden.

– Vi blev tagna på sängen, det är ett drastiskt förslag som kan påverka hela civilsamhället negativt, säger Conny Allaskog, ordförande för NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

När en person som saknar kända arvingar dör delar Allmänna arvsfonden ut de pengar som blev över till olika projekt. Syftet är att pengarna ska gå till projekt som ska verka för människors välbefinnande och delaktighet: BRIS är ett av projekt de som skapats med hjälp av fonden. Även de kan påverkas i framtiden. År 2022 delade fonden ut 780 miljoner kronor till olika organisationer.

– Fonden har alltid varit en oberoende garant så att organisationer kan söka medel för viktiga projekt, som färdtjänst och personlig assistens, säger Conny Allaskog.

NSPH är en av de organisationer som drivit projekt med hjälp av finansiering från Allmänna arvsfonden. Skulle fonden avvecklas kan det påverka stora delar av organisationen, säger Conny Allaskog.

– Det kommer att förhindra framtida projekt. Projekt som hade kunnat förbättra situationen för psykiskt sjuka, brukare, och så vidare, säger han.

Conny Allaskog, ordförande NSPH

”Projekt designas för att få bidraget”

Det är Riksrevisionen som, efter sin granskning, föreslår en avveckling av Allmänna arvsfonden. De pekar på att fonden får in mer pengar än den hinner dela ut, samtidigt som kontrollen över var pengarna hamnar är otillräcklig.

Det finns en stor risk att pengar kan hamna i kriminellas händer, enligt Riksrevisionen.

– Kombinationen av stora bidrag och låg konkurrens medför risk för att projekt designas för att få bidraget snarare än utifrån från genuina idéer och behov, säger Frida Widmalm, projektledare för granskningen, på Riksrevisionens hemsida.

Använts för att utbilda stödpersoner

Ett av de projekt NSPH tidigare drivit med hjälp av fonden är deras “PEER-support”. Då utbildade och handledde man människor med egen erfarenhet av psykisk ohälsa till att bli stödpersoner för patienter i sjukvården och psykiatrin.

– Stödpersonerna har uppskattas mycket av patienter, men även av annan sjukvårdspersonal, säger Conny Allaskog. 

Peer-support finns idag i nio regioner.

– Det har blivit en självklar ny yrkesgrupp i vissa regioner. För att jämföra är det som att man förr i tiden hade sagt “här har vi ett nytt yrke: sjuksköterska”, fortsätter han.

Trots att Conny Allaskog är emot en avveckling så välkomnar han granskningen.

– Jag hoppas att man kan ta granskningens lärdomar och förbättra systemet, men inte avveckla. Jag tror att det är farligt att utgå från undantaget. Jag tror och hoppas att det sunda förnuftet kommer att vinna.

Allmänna arvsfonden upprättades 1928 efter att riksdagen beslutade att ta bort kusiner från arvsordningen. Riksrevisionen föreslår att Allmänna arvsfonden ska, efter dess avvecklande, ersättas av ett nytt, mer ”robust” system.

Följ ämnen i artikeln