Jakten i Ljusdal fortsätter efter björnattacken

Publicerad 2023-08-22

LJUSDAL. En pappa och hans son attackerades av en björn utanför Ljusdal.

Händelsen har inte gått obemärkt förbi bland de jägare som är ute i skogarna i Gävleborg dagen efter.

– Min fru och mamma hörde direkt av sig, för att se att allt var okej, säger Heine som jagar i trakterna runt Ljusdal.

Tidigt på måndagsmorgonen drog björnjakten i gång. Det första dygnet sköts över 120 av de 649 björnar som får fällas under licensjakten. Men bland de som jagar i trakterna runt Ljusdal är det inte bara antalet skjutna björnar som diskuteras.

I Umeå vårdas nu en man på intensivavdelningen efter att en björn attackerat honom. Jaktledaren Johnny Sjöblom berättar för TT att björnen ska ha legat ovanpå mannen, och att hans son ska ha gått fram och slagit till björnen.

”Tur att han hade sonen med sig”

Flera av jägarna i Ljusdal som kom in för att lämna av björnar som skjutits pratade om händelsen.

– Det var tur att han hade sonen med sig, säger en av jägarna som precis lämnat av en björn till Länsstyrelsen för kontroll.

Många här har jagat björn i flera år och beskriver den här typen av händelser som ovanliga, men att allt kan hända när man är ute och jagar.

– Det finns alltid en risk för att något kan hända när man jagar ett rovdjur, säger Johnny Sjöblom som var jaktledare när attacken inträffade.

Danska jägaren Heine Thorvald Larsen.

Ryckte till när han hörde om det

Nyheten om attacken i Ljusdal spreds snabbt, även till Danmark. Heine Thorvald Larsen från Köpenhamn som rest till Ljusdal för att jaga blev snabbt uppringd av sina anhöriga.

– Min fru och mamma hörde direkt av sig, de var oroliga, säger Heine.

Trots händelsen har han fortsatt jaga under tisdagen. Han säger att det är lite läskigt, men att man inte är rädd.

– Man tänker inte på det i stunden, då är man så fokuserad och inne i det. Men när jag hörde om historien ryckte man ju till, säger Heine.

Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen, hissar upp en björn.

Vårdas för allvarliga skador

Pappan som attackerades flögs till Norrlands universitetssjukhus med ambulanshelikopter. Hans skadeläge beskrivs som allvarligt, men inte livshotande. Sonen ska ha skadat handen och fördes till Uppsala för operation.

När pappan flögs till sjukhuset ska han enligt jaktledaren ha ringt till sitt jaktlag och bett dem ta hand om björnen, det skriver TT.

Björnen som gick till attack var en hona på 137 kilo. Den sköts till döds och Länsstyrelsen fick åka ut och kontrollera den på platsen.

– Vi åkte dit och besiktigade björnen, de skadade jägarna hade redan lämnat då, säger Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln